Vesti iz košarke

Belgijanke su nove šampionke Evrope u košarci: Svrgnule Srbiju sa trona, a u finalu pobedile Španiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2023 22:06
Belgijanke su nove šampionke Evrope u košarci: Svrgnule Srbiju sa trona, a u finalu pobedile Španiju Guliver/IgorKupljenik Panoramic

Košarkašice Belgije nove su vladarke Evrope u igri pod obručima, pošto su u večerašnjem finalu bile bolje od koleginica iz Španije - 64:58 (13:17, 15:12, 16:18, 10:21). 

Posle dva treća mesta, 2017. i 2021. godine, konačno su se uspele na sam vrh Starog kontinenta, pošto su pre toga, u meču četvrtfinala, na ubedljiv način, skinule krunu Srbiji. 

U grupnoj fazi su bile bolje od Izraela, Češke i Italije, u polufinalu su iz borbe za najviši plasman izbacile Francusku, dok su Španiji "presudile" sjajnom igrom u zadnjih 10 minuta. 

 

 

Predvođene Emom Meseman, koja je meč završila sa 24 poena i osam skokova, uspele su da izađu iz minusa u kom su bile veći deo utakmice i kada je to bilo najvažnije preokrenu vodu na svoju vodenicu. 

Mada su gubile i sa dvocifrenom razlikom, nove evropske suverenke stekle su prednost krajem poslednje dekade i nisu je ispuštale dok sudije nisu svirale kraj, a Meseman je za još jednu vrhunsku partiju dobila nagradu za najkorisniju igračicu celog turnira (MVP). 

Ranije danas Francuska je zauzela treće mesto, tako što je napunila koš Mađarske (82:68), dok su izabranice naše selektorke Marine Maljković demonstrirale moć u duelu za peto mesto, sa Nemačkom.