Vesti iz košarke

Obavljen žreb za olimpijske košarkaške pretkvalifikacije

komentari (0)

Izvor: Tanjug

01.05.2023 20:15
Obavljen žreb za olimpijske košarkaške pretkvalifikacije MN Press

U glavnom gradu Filipina Manili danas je održan žreb za pet turnira pretkvalifikacija za Olimpijske igre koje će se održati sledećeg leta u Parizu.

U pretkvalifikacijama za Olimpijske igre učestvuju selekcije koje nisu izborile plasman na Svetsko prvenstvo u košarci. 
Pobednici pet predolimpijskih kvalifikacionih turnira (dva iz Evrope, po jedan iz Afrike, Amerike i Azije) će se zajedno sa još 19 nekvalifikovanih selekcija sa Svetskog prvenstva plasirati na poslednja četiri kvalifikaciona turnira, sa kojih će samo pobednici izboriti mesto u Parizu 2024. godine.

Na svakom pretkvalifikacionom turniru će u dve grupe biti po četiri selekcije, po najbolje dve idu u polufinale, a zatim će pobednici u finale i ko slavi u tom meču nastaviće kvalifikacije za Olimpijske igre. Turniri će se igrati sredinom avgusta ove godine. 

Na prvom evropskom turniru, u grupi A će igrati Češka, Severna Makedonija, Izrael i Estonija, a u B grupi Portugal, Poljska, Mađarska i Bosna i Hercegovina. 

Na drugom evropskom turniru, u A grupi su Turska, Ukrajina, Bugarska (zamenila izbačenu Rusiju u žrebu) i Island, a u B grupi Holandija, Hrvatska, Belgija i Švedska.

Na afričkom turniru u A grupi će igrati Senegal, Mali, Uganda i Nigerija, a u B grupi DR Kongo, Kamerun, Gvineja i Tunis.

Na azijskom turniru u A grupi su Kineski Tajpeh, Južna Koreja, Indija i Bahrein, a u B grupi Kazahstan, Saudijska Arabija, Indonezija i Sirija.

Kad je u pitanju Južna Amerika, u A grupi će igrati Kuba, Argentina, Panama i Bahami, a u B grupi Urugvaj, Američka Devičanska Ostrva, Čile i Kolumbija.