Vesti iz košarke

"Beogradska košarkaška klinika - Dušan Ivković" dovodi vrsne stručnjake: Među ovogodišnjim predavačima Vensan Kole i Gordon Herbert

komentari (0)

Izvor: Tanjug

26.04.2023 14:28
"Beogradska košarkaška klinika - Dušan Ivković" dovodi vrsne stručnjake: Među ovogodišnjim predavačima Vensan Kole i Gordon Herbert MN Press

Selektori reprezentacija Francuske i Nemačke, Vensan Kole i Gordon Herbert, biće među predavačima na "Beogradskoj košarkaškoj klinici – Dušan Ivković", koja će se po 22. put održati 24. i 25. juna.

Najeminentniji seminar za košarkaške trenere, ponovo će opravdati svoj epitet, a Strahinja Vasiljević, generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije, koje je organizator događaja, najavljuje da je ovo samo početak impozantne liste vrhunskih stručnjaka, koji će ove godine biti gosti Klinike.

“Vensan Kole i Gordon Herbert su nam već potvrdili učešće, a očekujemo još nekoliko izuzetno zvučnih trenerskih imena koja će doći u Beograd, našim trenerima održati veoma korisna predavanja i još jednom Beograd i Srbiju obeležiti kao prepoznatljiv košarkaški centar. Klinika od prošle godine nosi ime Dušana Ivkovića, koji je imao nemerljiv doprinos za igru pod obručima u svetskim okvirima, a u godini velikog jubileja – 100 godina košarke u Srbiji naša je obaveza da ovaj trenerski seminar učinimo grandioznim”, izjavio je Vasiljević.

Kole je već 14 godina selektor reprezentacije Francuske, sa kojom je na Evropskim prvenstvima osvojio zlato, dva srebra i bronzu, sa Svetskih šampionata ima dva bronzana odličja, a na Olimpijskim igrama u Tokiju, "trikolore" je vodio do srebrne medalje.

Podjednako je uspešan i u klupskoj konkurenciji, pošto u riznici tofeja ima dve titule šampiona Francuske, tri pehara u Liga kupu i po dva trofeja u Kupu i Superkupu Francuske, a čak pet puta je biran za najboljeg trenera Francuske. Hubert je sa selekcijom Nemačke osvojio bronzu na Evrobasketu prošle godine, a u klupskoj konkurenciji bio je šampion FIBA Evrokupa i prvak Nemačke, Finske i Austrije kao i pobednik Kupa Francuske, a 2016. godine proglašen je za najboljeg trenera Nemačke.

“Osim izuzetno trofejne karijere, Vensan Kole je trenutno veoma ineteresantan jer je u pariskom Metropolitanu trener verovatno najtalentovanijem i najperspektvnijem košarkašu sveta u ovom trenutku Viktoru Vembanjamu, kome svi stručnjaci predviđaju blistavu karijeru. Sa druge strane, Gordon Herbert je na minulom Evropskom prvenstvu posle 17 godina Nemce vratio na treće mesto pobedničkog postolja”.

Vasiljević je takođe najavio da će 7. maja i za trenere mlađih kategorija biti održan tradicionalni seminar pod nazivom Trenerski dani – Borivoje Cenić, a među predavačima će se naći selektor Svetislav Pešić, prof. dr Vladimir Koprivica i trener FMP-a i odnedavno selektor juniorske reprezentacije Nenad Stefanović.