Evroliga

Istorija Partizana i Real Madrida: Crno-beli do sada slavili tri puta, mogu li još toliko u ovoj seriji?

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

24.04.2023 20:57
Istorija Partizana i Real Madrida: Crno-beli do sada slavili tri puta, mogu li još toliko u ovoj seriji? MN Press

Euforija posle plasmana Partizana u Top 8 fazu se ne smanjuje, a ona će dostići svoj vrhunac kada glavni sudija prvog meča Robert Lotermoser podbaci loptu sutra u 20.45 i tako označi početak serije između crno-belih i Real Madrida.

Odmah nakon pobede čete Željka Obradovića nad Monakom kojom je i definitivno obezbeđen plej-of, krenule su kalkulacije navijača ko će biti protivnik u istom, na koga je bolje ići, Real ili Barselonu, ali je poslednjeg dana regularnog dela sezone sve postalo jasno, Partizan će za plasman na Fajnal-for morati da pobedi Madriđane i to tri puta.

Krenimo od trenutne forme oba tima, Partizan je na poslednjih osam mečeva poražen svega jednom i to od Barselone, što im je takođe jedini neuspeh u proteklih osam utakmica kod kuće.

Ipak, Partizanu pobede na domaćem terenu ne garantuju puno budući da mora barem jednom da slavi i u Madridu, gde je na startu sezone od Reala poražen 105:97 (Ljulj 20 poena - Ledej 20 poena). Ali sada su stvari znatno drugačije. "Parni valjak" je u usponu forme, a igra dobro i na strani (jedini poraz u poslednjih osam utakmica u gostima od Armanija), te Real pred sobom nema lak zadatak.

Madriđani igraju ispod svih očekivanja, na poslednjih osam mečeva upisali su po četiri pobede i poraza. Tri od četiri trijumfa upisali u ACB ligi, dok su u Evroligi nadigrali Bajern, koji se na kraju našao u donjem domu tabele te ni taj uspeh nije toliko impresivan. Adut španskog velikana je svakako duža klupa pošto Ćus Mateo konačno na raspolaganju ima sve košarkaše, ali se onda u pitanje dovodi uigranost prošlogodišnjeg finaliste Evrolige.

Raspored utakmica četvrtfinalne serije

25. april: Real Madrid - Partizan 20.45
27. april: Real Madrid - Partizan 20.45
2. maj: Partizan - Real Madrid 20.30
4. maj: Partizan - Real Madrid 20.30
Potencijalni peti meč u Madridu, datum za sada nepoznat

Što se međusobnih duela ovih timova tiče, u 21. veku Real je slavio 15, a Partizan tri puta. Naravno, podrazumeva se da je Real na maltene svakom od 18 mečeva bio favorit, a crno-beli su trijumfovali 2008, 2011. godine i pre tri nedelje u "Štark Areni".

Do prve pobede nad "kraljevskim klubom" 29. oktobra 2008. godine u hali "Pionir", crno-bele je predvodio Aleksandar Rašić sa 18 poena, a pratili su ga Milenko Tepić sa 16 i Novica Veličković sa 13 poena. Na drugoj strani, u ekipi koju je tada sa klupe vodio Hoan Plaza briljirao je Serhio Ljulj sa 19 poena, a upravo će on i sada, 15 godina kasnije, biti jedno od glavnih oružja Reala.

Drugi trijumf Partizana desio se 2011. godine, takođe na domaćem terenu, a tada je najbolji pojedinac bio Nikola Peković (tada igrač Minesote koji je za crno-bele igrao usled "lockout-a" u NBA ligi) sa 20 poena, a na drugoj strani istakao se Džejsi Kerol sa 21 postignutim poenom.

Pobednička istorija ova dva kluba je definitvno na strani španskog predstavnika, ali je sastav Željka Obradovića, koji je u karijeri slavio u 20/21 plej-of serija, pokazao da može da se nosi sa Realom, pošto ga je pre manje od mesec dana ubedljivo savladao 104:90.

Nema sumnje da nas očekuje u najmanju ruku zanimljiva serija, a da li Partizan može da napravi iznenađenje, videćemo u narednih desetak dana.