Evroliga

KK Partizan proslavlja 31 godinu od osvajanja titule evropskog šampiona

komentari (0)

Izvor: Tanjug

16.04.2023 10:30
KK Partizan proslavlja 31 godinu od osvajanja titule evropskog šampiona MN Press

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 31. godinu titulu evropskog šampiona, pobedom protiv španskog Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladao Huventud rezultatom 71:70.

Finale je odlučeno u poslednjem napadu. Košarkaš Partizana Slaviša Koprivica izveo je loptu ispod koša, pošto je Huventud došao u vođstvo 70:68 poenima Rafaela Đofrese. Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena i sa oko sedam metara pogodio trojku, koja je donela trofej Partizanu. To je ujedno najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke. 

Za najkorisnijeg igrača "Fajnal-fora" u Istanbulu proglašen je košarkaš Partizana Predrag Danilović. Ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, predvodio je sa klupe Željko Obradović, a njegov asistent je bio legendarni Aleksandar Nikolić.

Partizan je priliku da igra protiv najboljih evropskih klubova te sezone dobio zahvaljujući promenjenom sistemu Kupa šampiona, pošto su crno-beli bili viceprvaci Jugoslavije. Partizan je u drugom kolu kvalifikacija za KŠ eliminisao mađarski Solnok. 

FIBA je donela odluku da crno-beli zbog sankcija u sezoni 1991/1992. sve utakmice u grupnoj fazi igraju van Srbije. Partizan je mečeve kao domaćin igrao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, a crno-beli su na svim utakmicama imali veliku podršku španskih navijača.

Partizan je igrao u grupi B sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom iz Milana, Bajerom iz Nemačke, Arisom, holandskim  Komodorom i belgijskim Maes Pilsom. Crno-beli su osvojili četvrto mesto u grupi sa 10 pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu su igrali sa Knorom iz Bolonje, koji je bio prvi u grupi A. Četvrtfinale KŠ se igralo na dve pobede, a Knor je imao prednost domaćeg terena.

FIBA je dozvolila Partizanu da bude domaćin u beogradskom "Pioniru", a crno-beli su u prvom meču slavili 78:65. Knor je u drugoj utakmici na svom terenu pobedio 61:60, a u majstorici, koja je takođe igrana u Bolonji, trijumfovao je Partizan rezultatom 69:65.

Partizan je na "Fajnal foru" u Istanbulu u polufinalu pobedio Filips 82:75, a potom u finalu i Huventud - 71:70.

Za Partizan su u finalu Kupa šampiona 1992. godine igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

"I danas, 31. godinu kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje! I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće, jer zbog sankcija nisu mogli da igraju u Beogradu! Zauvek, ovo će biti priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče! O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi", saopštio je danas KK Partizan.