Vesti iz košarke

Počinju bitke za poslednji trofej u sezoni: Partizan posle dve godine pauze na završnom turniru KLS!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.05.2024 09:42
Košarkaši Partizan uoči početka utakmice u Evroligi MN Press
Košarkaši Partizan uoči početka utakmice u Evroligi

Posle završenih takmičenja u Kupu Radivoja Koraća i AdmiralBet ABA ligi, na red su došle i borbe za poslednji trofej u sezoni. Večeras startuje završni turnir Košarkaške lige Srbije, gde će se o novom prvaku naše zemlje odlučivati najkasnije do 8. juna, a u odnosu na prethodne dve sezone, deo šampionske trke biće i košarkaški klub Partizan.

Upravo će crno-beli i otvoriti takmičenje večerašnjim duelom protiv Mege (18:30, Arena 1 Premium), dok će u kasnijem terminu na parket istrčati aktuelni šampioni, košarkaši Crvene zvezde i FMP-a (20:30, Arena 1 Premium).

Serija se igra na dve dobijene utakmice.

PARTIZAN POSLE DVE GODINE PAUZE NA ZAVRŠNOM TURNIRU KLS

Nakon dvogodišnje pauze, tim Željka Obradovića našao se na završnom turniru KLS, gde će posle košmarne sezone u kojoj su prepustili Crvenoj zvezdi oba trofeja, pokušati da prekinu gotovo decenijsku dominaciju gradskog rivala i koliko-toliko poprave utisak kod navijača.

Kada se uzme u obzir činjenica da je od dolaska najtrofejnijeg trenera Evrope, Partizan osvojio svega jedan trofej (prošle godine u ABA ligi), crno-beli i nisu imali mnogo izbora, nego da zasuku rukave i pokušaju "spasu" ovo što je preostalo od sezone - za razliku od prethodne dve godine, kada su imali više kredita kod navijača.

Šta se dešavalo pre dve godine?

Partizan je odbio da igra KLS u sezoni 2021/22 jer su čelnici kluba iz Humske smatrali da je neozbiljno da se na osnovu tabele ABA lige određuje ko će imati prednost domaćeg terena u plej-ofu, iako su pre početka sezone i sami glasali za to pravilo.

"KK Partizan je završio sezonu 2021/2022 i neće se takmičiti u plej-ofu domaće Superlige. Ovakvu odluku, klub je doneo nakon svih dešavanja tokom finalne serije plej-ofa ABA lige. Posle svih apela koji su stizali i iz KK Crvena zvezda i KK Partizan, na svih pet utakmica", stajalo je tada u saopštenju Partizana.

 

 

Partizan zakasnio sa prijavom igrača u sezoni 2021/22.

Za razliku od 2022. godine, crno-beli nisu učestovovali u KLS prošle sezone jer su zakasnili sa prijavom igrača. Rok za licenciranje košarkaša bio je 24 april, a zbog greške klupske administracije, Partizan je poslao sastav pet dana kasnije, posle čega nisu dobili dozvolu da učestvuju završnici Superlige Srbije.

Posle te, nesvakidašnje greške, potegla se priča u medijima da je Partizan, opijem sjajnim rezultatima u Evroligi, gde je u tom trenutku bio na korak od fajnal-fora, namerno zakasnio sa prijavom igrača, ali je sve to ostalo u domenu nagađanja.

Bilo kako bilo, ove sezone crno-beli nisu imali izgovore. Niti je bilo administrativnih grešaka, a posle izuzetno teške godine, u kojoj je roster Partizana pretrpeo ozbiljne izmene zbog raznih kadrovskih problema, tim Željka Obradovića najzad je spreman da odgovori izazovima u domaćem prvenstvu. 

"Počinjemo Košarkašku ligu Srbije u situaciji koja je previše delikatna što se nas tiče, imamo dosta povređenih igrača i nekih drugih problema. Ali u kojoj god situaciji da se nalazimo uvek je najvažnije da igrači i mi reagujemo na pravi način i da pokažemo sve ono što imamo unutra, da damo sve od sebe, i da igramo najozbiljnije Kosarkašku ligu Srbije, to je jedina želja koju imamo", izjavio je Željko Obradović pred početak Superlige.

Podsetimo, nakon povratka Frenka Kaminskog u Ameriku, još dvojica stranaca precrtano je sa spiska trenera Partizana. Ispod crte ostali su Džejms Naneli i Pi Džej Doužer, dok se Obradović odlučio za sledeći sastav:

Džejlin Smit, Zek Ledej, Savo Drezgić, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Kevin Panter, Alen Smailagić, Ognjen Jaramaz, Aleksa Dimitrijević, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Mateuš Ponitka, Bruno Kaboklo.

Novi igrači u timu su mladi Savo Drezgić i talentovani Aleksa Dimitrijević, koji će popunjavati rupe na centarskoj poziciji sa Balšom Koprivicom, dok bi nešto veću minutažu mogli da očekujemo i od Džejlina Smita, koji se sasvim solidno pokazao u plej-ofu ABA lige.

Podsetimo, sve susrete polufinala, kao i kompletna finalna serija KLS biće pronešene na kanalima TV Arena sport.

Plej-of Superlige Srbije

Petak (24. maj)

Partizan - Mega 18:30 (Arena 1 Premium)

Crvena zvezda - FMP 20:30 (Arena 1 Premium)

Ponedeljak (27. maj)

Mega - Partizan 20:00 (Arena 1 Premium)

FMP - Crvena zvezda 18:00 (Arena 1 Premiun)

Eventualne majstorice (30. maj)

Partizan - Mega 18:00 (Arena 1 Premium)

Crvena zvezda - FMP 20:00 (Arena 1 Premium)
 

 

Cup tree provided by Sofascore