Vesti iz košarke

Zvezda vodi 2:0: Crveno-beli na pragu osvajanja šampionske titule u Aba ligi, serija se seli u "Arenu", Partizan u teškoj situaciji

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.05.2024 21:46
Nemanja Nedović MN Press
Nemanja Nedović

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan i u drugoj utakmici finalne serije AdmiralBet Aba lige i poveli 2:0, te su stigli nadomak osvajanja šampionske titule - 80:73 (17:19, 21:19, 23.19, 19:16).

I ovaj duel bio je neizvestan kao i onaj prvi, pa je tek na dva minuta do kraja jedan tim uspeo da stekne dvocifrenu prednost, a to je bila Zvezda koja je povela 77:67.

Već nakon nešto menje od četiri minuta igre u poslednjoj deonici, oba tima su ostala bez "malih faulova", pa se i ovaj duel odužio na više od dva sata. Treneri domaćih, Janis Sferopulos, odnosno gostiju, Željko Obradović su čestim rotacijama pokušavali da pronađu pravu kombinaciju i poremete jedan drugog u vođenju meča.

 

 

Igračima je u tim trenucima padala koncentracija, što je dovodilo do čestih šuteva sa linije za slobodna bacanja, a u takvim uslovima domaći teren ima značajnu ulogu, te su igrači domaćih bili mirniji i sigurniji sa penala poslendjih 10 poena dali upravo na taj način.

Kad se podvuče crta meč u "Pioniru" je pokazao koliko je košarka zanimljiv sport i koliko ova igra ima raznovrsnih varijacija. Ukoliko bi se gledala samo postavka i način igre, oni su bili mnogo drugačiji u odnosu na prvi duel od pre dva dana, ali je, primera radi, rezultat u prvom poluvremenu bio gotovo identičan.

U ponedeljak je bilo 39:39, a ove večeri 38:38, a jedini koji je u tom periodu meča imao dvocifreni broj poena je Nemanja Nedović koji je ubacio više od polovine poena Crvene zvezde. Konkretno 21, a sa tim učinom je na kraju i završio meč i bio najefikasniji pojedinac susreta.

U Partizanu su Zek Ledej i Pi Džej Dožer dali po 11 poena i bili su jeidni igrači s advocifrenim učinkom u dresu aktuelnog šampiona regionalnog takmičenja.

Odluka trenera Zvezde, Janisa Sferopulosa bila je da odmori odmori Nedovića u trećoj deonici, na parkatu je proveo samo nekoliko minuta, a to ga je izbacilo iz ritma. Miloš Teodosić je tek u finišu tog perioda meča postigao prve poene, ali gosti to nisu iskoristili. Doduše, uspeli su trojkama Bruna Kabokla i Džejlena Smita da ostanu u igri, pa se u poslednju deonicu ušlo sa prednošću crveno-belih 61:57, ali crno-beli nisu imali snage za preokret.

Finalna serija sada se seli u "Štark arenu", domaćin će biti Partizan, a prvi naredni duel u kojem će crveno-beli imati meč loptu za osvajanje titule, igra se u nedelju, 19. maja od 20.30 časova.

ABA liga, finalna serija

ponedeljak, 13. maj

Crvena zvezda - Partizan 85:82

sreda, 15. maj

Crvena zvezda - Partizan 80:73 (17:19, 21:19, 23.19, 19:16)

nedelja, 19. maj

Partizan - Crvena zvezda 20.30 (A1P)

* utorak, 21. maj

Partizan - Crvena zvezda 18.00 (A1P)

* subota, 25. maj

Crvena zvezda - Partizan 21.00 (A1P)

Serija se igra na tri pobede