Vesti iz košarke

"Tripl-dabl" sa 40 godina na debiju: Dan kada su Šveđani uživo gledali "Magiju"

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

12.04.2024 21:52
Ervin "Medžik" Džonson Profimedia
Ervin "Medžik" Džonson

Većina nas je upoznata sa magijom Ervina ,,Medžika" Džonsona. Svi koji su gledali njegove mečeve, ili samo fenomenalne poteze, kojih ima pregršt, mogu da posvedoče o kakvom se majstoru radi.

Na ogromnu žalost svih ljubitelja košarke, kao i samog igrača, Medžik je početkom sezone 1992/93 otkrio da je HIV pozitivan i odmah je okončao svoju košarkašku karijeru, kako bi se uhvatio u koštac sa virusom.

Džonson se u par navrata vraćao u NBA - jednom kao trener, a jednom kao igrač. Oba puta u svoje Los Anđeles Lejkerse.

Ono što verovatno mnogi nisu ni znali je to da se Medžik, kao četrdesetogodišnjak, vratio iz svoje košarkaške penzije i to, ni manje ni više, nego u Švedsku!

Profimedia

Ervin "Medžik" Džonson

 

Legendarni košarkaš se pridružio košarkaškom timu Boros, za koje je nastupao na pet mečeva. Švedska publika je, doduše kratko, mogla da uživa u Medžikovoj magiji, čija ekipa nije imala poraz sa njim u timu. Džonson je, takođe bio suvlasnik tima iz malog grada, ali se ova romantična priča ubrzo završila nakon samo jedne sezone, jer je projekat propao, Džonson je napustio Boros, a klub je krenuo u finansijsku rekonstrukciju zbog bankrota.

Na tih pet utakmica hale su bile pune, a na svom debiju, Medžik je zabeležio tripl dabl učinak - 11 poena, 14 skokova i 14 asistencija!

Nakon spektakularnog debija, jedan od najboljih igrača ikada je imao i dva meča na kojima je bio relativno blizu tripl-dabla, ali to i nije bilo toliko bitno. Bitno je bilo da su dvorane bile krcate i da su Šveđani uživali u magiji.

Nakon epizode u Švedskoj, ovaj košarkaški majstor je imao i kratku epizodu u Danskom timu Great Danes, koji je po njegovom dolasku, naravno, promenio ime u Magic Great Danes.

U Danskoj je odigrao tek dva meča, a u proseku je beležio 8.5 poena, 11.5 skokova i 12.5 asistencija.

Po završetku svojih putešestvija po severu Evrope, Medžik je probao da se vrati u NBA kao pomoćni trener, ali nije došlo do dogovora sa Pistonsima.

Kasnije je radio kao predsednik košarkaških operacija, naravno, u svojim Lejkersima, gde je nakon dve godine rada podneo ostavku.

Gde god da je igrao ili radio, to je činio sa osmehom, a publika je uvek umela da prepozna njegovu posvećenost i ljubav prema ovom prelepom sportu.