Vesti iz košarke

Skupština KLS usvojila sistem i kalendar takmičenja u Superligi za ovu sezonu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.04.2024 18:45
Košarkaši Crvene zvezde MN Press
Košarkaši Crvene zvezde

Na predlog Predsedništva Košarkaške lige Srbije (KLS), Skupština KLS usvojila je danas sistem i kalendar takmičenja u Superligi za ovu sezonu.

U borbi za titulu šampiona države takmičiće se sedam klubova, pet učesnika ABA lige: Crvena zvezda, Partizan, Mega, Borac i FMP i dve prvoplasirane ekipe iz KLS – Vojvodina i Spartak.

Superliga će biti podeljena u dva dela. Direktan plasman u polufinale plej-ofa obezbedile su tri srpske ekipe sa najboljim plasmanom u ABA ligi: Crvena zvezda, Partizan i Mega, dok će u razigravanju za četvrto mesto u plej-ofu učestvovati preostale ekipe.

Borac će igrati sa drugoplasiranim timom iz KLS, dok će FMP odmeriti snage sa šampionom KLS. Čačani i ekipa iz Železnika imaće prednost domaćeg terena, a konačan plasman timova u KLS biće poznat posle poslednjeg kola koje je na program predstojećeg vikenda.

Polufinale i finale razigravanja, kao i polufinale i finale plej-ofa igraće se na dve dobijene utakmice. Crvena zvezda čeka rivala u polufinalu kroz razigravanje, dok drugi polufinalni par čine Partizan i Mega. Po Propozicijama takmičenja prednost domaćeg terena određuje se na osnovu plasmana u ABA ligi.

Što se tiče termina polufinalnog razigravanja, utakmice će se igrati u periodu od 19. aprila do 6. maja, a finale razigravanja od 10. do 24. maja. Termini polufinalnih serija plej-ofa zakazani su od 2. do 7. juna, a finale plej-ofa biće na programu od 10. do 17. juna.

U slučaju da se plej-of ABA lige završi ranije, srazmerno tome bi došlo i do pomeranja termina plej-ofa Superlige Srbije, a sve u cilju da se reprezentaciji i selektoru Pešiću omogući što više vremena za pripreme za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.