Vesti iz košarke

Promovisana knjiga "Dušan Ivković - Moj krst, moja priča"

komentari (0)

Izvor: Tanjug

10.04.2024 20:40
Naslovna strana autobiografije TV Arena sport/ Screenshot
Naslovna strana autobiografije

U Beogradu je danas promovisana knjiga "Dušan Ivković - Moj krst, moja priča", autobiografija legendarnog košarkaškog trenera koju je priredio poznati sportski novinar Aleksandar Miletić.

Knjiga je nezavršena autobiografija o bivšem selektoru Jugoslavije i Srbije koji je preminuo septembra 2021. godine. Ivković je u prebogatoj karijeri sa reprezentacijom Jugoslavije, odnosno Srbije, osvojio jednu svetsku i tri evropske titule. Sa Olimpijakosom je dva puta bio klupski prvak Evrope, a sa reprezentacijom po jednom je bio olimpijski i evropski vicešampion. Osvajao je i titule prvaka države sa Partizanom, moskovskim CSKA i Olimpijakosom.

Knjiga se ne bavi samo košarkaškom karijerom Ivkovića, već i njegovim ličnim životom. Miletić je rekao da se dugo "krčkala" ideja o knjizi koja je danas promovisana.

"Ideja za knjigu nastala je 2014. godine na memorijalu "Slobodan Piva Ivković" koji je posvećen Dudinom bratu. Dogovor je bio da sačekamo sa njenim pisanjem kad Duda završi trenersku karijeru, da bi imali više vremena da radimo na njoj", rekao je Miletić. 

Dodao je da je Ivković na košarkaškom terenu bio čovek koji melje protivnike, a van njega izuzetno emotivan i porodičan čovek. 

"Ovo je knjiga koja se bavi i njegovim detinjstvom, odrastanjem na Crvenom krstu posle Drugog svetskog rata i porodičnim stvarima koje nisu direktno vezane za košarku", dodao je Miletić. 

O knjizi i liku i delu legendarnog Dude govorio je i bivši košarkaš Nenad Krstić, kapiten reprezentacije Srbije u poslednjem mandatu Ivkovića kao selektora. 

"Duda je bio moj najomiljeniji trener u karijeri. Često ga pominjem i dan danas, baš jutros smo ga na kafi pominjali Miloš Teodosić i ja. Knjiga je zaista izuzetna i Duda je zaslužio ovako nešto. Gde god je radio ostavljao je dubok trag. Duda je bio karakterna ličnost, uvek dosledan svojim stavovima i principima", istakao je Krstić.

Promociji knjige prisustvovao je nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin, bivši fudbalski funkcioner Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana, kao i košarkaški stručnjak Marin Sedlaček.