Vesti iz košarke

Pola veka od osvajanja jedinog evropskog trofeja košarkaša Crvene zvezde: Dan kada je Kup kupova obojen u crveno-belo

komentari (0)

Izvor: Tanjug

02.04.2024 15:17
košarkaši Crvene zvezde iz vremena najvećeg evropskog uspeha Košarkaški klub Crvena zvezda
košarkaši Crvene zvezde iz vremena najvećeg evropskog uspeha

Košarkaši Crvene zvezde, na današnji dan pre 50 godina osvojili su Kup kupova, prvi trofej nekog srpskog kluba u evropskim takmičenjima.

Zvezda je 2. aprila 1974. godine u Udinama u finalu savladala čehoslovačku ekipu Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75.

"Imala je Zvezda i pre trijumfa u Kupu kupova zapažene rezultate u Evropi, jer je 1972. godine stigla do finala ovog takmičenja, kada je poklekla protiv Olimpije iz Milana rezultatom 74:70, a 1973. godine ekipa je stigla do polufinala Kupa evropskih šampiona", podseća se u tekstu na sajtu kluba.

Na putu ka finalu i trofeju, crveno-beli su redom pobeđivali ekipe “17 Nandori”, francuski “Banjole”, kasnije u četvrtifnalnoj grupi i ekipe sofijskog CSKA, italijanski Sakle iz Torina, a u polufinalu je bio španski Estudijantes.

U prvoj utakmici u Madridu, Zvezda je slavila sa 79:74. Na poluvremenu je bilo čak 16 razlike za crveno-bele (42:26). Dragan Kapičić je ubacio 27, a Zoran Slavnić 20 poena.

U revanšu je Zvezda bila još ubedljivija i sa "stotkom" izbacila madridske “studente“ (104:85) za plasman u svoje drugo evropsko finale. Ivan Sarjanović je odigrao meč karijere – zabeležio je 29 poena, dok se Kapičić zaustavio na brojci od 27 postignutih poena.

 

 

U drugom polufinalu Zbrojovka je izbacila Saklu iz Torina. U finalnom susretu u italijanskim Udinama crveno-beli su vodili i dominirali tokom čitave utakmice. Tada se nije igralo po četvrtinama, a i timovi su tokom mečeva koristili znatno manji broj igrača.

Zvezda je na poluvremenu vodila sa devet poena razlike (45:36). Ponovo se istakao Sarjanović, ali ovoga puta u odbrani, jer je u prvom delu zaustavio Pospišila, koji je bio jedan od najboljih igrača čehoslovačkog tima.

Crveno-beli su pred kraj meča vodili i sa 21 poenom razlike, ali je rival u finišu smanjio na podnošljivih "minus 11". U napadu se istakao Zvezdin fantastični trio asova i reprezentativaca. Kapičić je postigao 23 poena, Moka Slavnić je ubacio 20, a legendarni Duci Simonović je zabeležio 19, a Dragiša Vučinić 12 poena. U redovima Zbrojovke Jan Bobrovski postigao je 20 poena.

 

Košarkaški klub Crvena zvezda

košarkaška ekspedicija KK Crvena zvezda posle dobijenog finala Kupa kupova

Povodom proslave 50. godišnjice od osvajanja prvog i za sada jedinog evropskog trofeja u istoriji KK Crvena zvezda, klub je pripremio spektakularan događaj na utakmici protiv Olimpijakosa - od posebnog dresa koji je za ovu utakmicu obogaćen jednim detaljem, preko brošure i plaketa, do kratkog programa na poluvremenu na kome će se naći i neki od aktera finala iz daleke 1974. godine.

Takođe, klub ovim povodom pravi i poseban film u kome će govoriti brojni akteri i svedoci tog vremena i uspeha, koji će biti emitovan u naredom periodu kao još jedno svedočanstvo i podsetnik na ovaj istorijski uspeh.