Vesti iz košarke

Srušen rekord Pita Maravića: Više nije najbolji strelac NCAA lige, ali ono što je on uradio je bilo mnogo teže

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.03.2024 11:40
Pit Maravić Guliver/AP Photo
Pit Maravić

Legendarni Pit Maravić sa 3.667 postignutih poena bio je 54 godine najbolji strelac u istoriji NCAA košarke, računajući i mušku i žensku konkurenciju, a u nedelju uveče ga je prestigla Ketlin Klark.

Igračici Ajove je pre utakmice protiv Ohaja nedostajalo 18 poena da premaši učinak neverovatnog Pistola kako su ga zvali tokom igračke karijere, i ona je to uspela da učini već u prvom poluvremenu. Tačnije, sa dva slobodna bacanja na tri sekudne do odlaska na veliki odmor.

 

 

"Nisam uopšte razmišljala o tome kad sam izvodila slobodna bacaja, ali kad sam pogodila drugo i kada sam videla da je publika u dvorani 'puludela' shvatila sam o čemu se radi", rekla je samo nekoliko trenutaka nakon obaranja rekorda Ketlin, posle utakmice je dodala:

"Hvala svima koji su me podržavali, jer ništa od ovoga ne bih uspela bez saigračica koje su bile uz mene. Hvala i publici koja nas bodri sve ovo vreme i hvala im za sve što rade, ne samo za ženku košarku, već za ženski sport uopšte. Oni ni ne znaju koliko nam njihova podrška znači".

Nova rekoderka je meč protiv Ohaja na kraju završila sa 35 datih poena, a uz to je upisala i devet asistencija, šest uhvaćenih i tri ukradene lopte, a njen tim je pobedio 83:83.

Iako su brojke na strani Ketlin Klark ima veliki broj onih koji negiraju da je ona oborila više od pola veka star rekord legendarnog maravića.

O čemu se zapravo radi?

 

 

Vrlo jednostavno. Košarka koja se igrala između 1967. ii 1970. godine, u vreme kad je Pit bio dominantan u NCAA ligi i ova koja se igra danas gotovo da nisu isti sport. U to vreme nije bilo šuteva za tri poena, koji su uvednei tek 1986. godine, a ni napad ekipamanije bio vremenski ograničen.

Maravić je svoj rekord postigao na svega 83 odigrana meča i prosečno je beležio 44,2 poena po meču i po tom parametru teško da će mu iko biti i blizu.

Legendarni Pit kasnije, kao član Atlante, Nju Orleansa, Jute i Bostona, napravio i sjajnu karijeru u NBA ligi, a preminuo je 5. januara 1988. godine u 40. godini dok je sa prijateljima kao košarkaški penzioner igaro igru koju je najviše voleo i u kojoj je bio toliko dobar.