Vesti iz košarke

Srpski košarkaši izbili na vrh rang liste evropskih selekcija: "Orlovi" preleteli Francusku

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.02.2024 17:09
Bogdan Bogdanović, kapiten košarkaške selekcije Srbije FIBA
Bogdan Bogdanović, kapiten košarkaške selekcije Srbije

Seniorska košarkaška selekcije Srbije vodeća je reprezentacija u poretku evropskih timova, pošto je u poslednjem rangiranju Međunarodne košarkaške federacije pretekla Francusku na vrhu liste. 

Najnoviji presek napravljen je posle zatvaranja prvog "prozora" kvalifikacija za kontinentalni šampionat, u kom su "orlovi" pobedili Finsku u Beogradu, a onda i Gruziju pred njenom publikom, za lidersku poziciju u G grupi. 

Iza njih i svrgnutih "trikolora", nalazi se Letonija, jer su joj slavlja protiv Španije i Slovačke donele uzlet sa osmog mesta do treće pozicije. Četvrta je Grčka, Italija drži peto mesto, iza nje su šesta Slovenija, pa  Belgija i Litvanija.

 

četvrta je sad Grčka, peta Italija, šesta Slovenija, sedma Belgija, osma Litvanija, deveta Nemačka i 10. Estonija. Evropski prvak Španija je posle dva poraza na startu kvalifikacija pala sa trećeg na 11. mesto.

 

Na devetom mestu nalazi se aktuelni svetski šampion Nemačka, pošto je nakon trijumfa nad Crnom Gorom razočarala porazom od autsajderske Bugarske. Osvajač poslednjeg evropskog zlata - Španija smestila se na 11. poziciju, jer je u oba duela ostala kratkih rukava.

Između "pancera" i "crvene furije" stacionirana je Estonija. Bivša sovjetska republika veliki napredak u renkingu zaslužila je trijumfom protiv Litvanije i severne Makedonije. 

Od balkanskih ekipa, Slovenija je skočila za četiri mesta, pa je sada šesta, Hrvatska je zadržala 13. mesto, Crna Gora je 15, a Bosna i Hercegovina jedno mesto ispod. Severna Makedonija je takođe zabeležila skok od četiri mesta i zauzimaju 24. poziciju.