Vesti iz košarke

Ćus Mateo jedan od trenera na košarkaškoj klinici "Dušan Ivković"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.02.2024 14:00
Ćus Mateo, trener Real Madrida na utakmici sa Partizanom MN Press
Ćus Mateo, trener Real Madrida na utakmici sa Partizanom

Trener Reala Ćus Mateo biće jedan od predavača na Beogradskoj košarkaškoj klinici "Dušan Ivković", saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je Udruženje košarkaških trenera Srbije, koje je organizator Beogradske košarkaške klinike "Dušan Ivković", nastavilo sa kompletiranjem liste predavača za ovu godinu. 

Jedan od najeminentnijih trenerskih seminara u svetu 23. put biće održan 29. i 30. juna u Beogradu.

"Čuveni španski stručnjak, koji je sa slavnim madridskim klubom prošle sezone osvojio titulu prvaka Evrope, a nedavno je trijumfovao i u Kupu Kralja, sa zadovoljstvom je prihvatio naš poziv i dolazi u Beograd", potvrdio je generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije Strahinja Vasiljević.

Mateo je trenersku karijeru započeo kao pomoći trener Real Kanoe 1995. godine, da bi već 1997. preuzeo Realov tim do 17 godina. Nakon toga, bio je pomoćni trener seniorskog tima Reala i to u tri navrata, nakon čega je 2022. godine postavljen i za šefa stručnog štaba kraljevskog kluba. U međuvremenu bio je glavni trener Saragose, Fuenlabrade, Unikahe, a radio je i u Kini. U svojoj trofejnoj riznici ima i dva Superkupa Španije osvojena 2022. i 2023. godine.

Mateo sa Madriđanima i ove sezone beleži vrhunske rezultate, s obzirom da je Real prvi na tabeli Evrolige sa 22 pobede i četiri poraza, a lider je i u španskom šampionatu. 

Učešće na Beogradskoj košarkaškoj klinici - Dušan Ivković potvrdio je i izuzetno perspektvni stručnjak iz Finske Tuomas Isalo, koji je prošle sezone sa ekipom Bona osvojio FIBA Ligu šampiona. Dva puta je proglašen za najboljeg trenera Nemačke, a 2023. bio je imenovan i za trenera godine u FIBA Ligi šampiona.

Isalo ove sezone sa velikim uspehom vodi ekipu Pariza sa kojom je osvojio prvo mesto u grupi A Evrokupa sa 17 pobeda i jednim porazom. Pariz će u četvrtfinalu Evrokupa igrati sa boljim iz duela između Ulma i Huventuda.

"Mi nastavljamo dalje temeljno da radimo na opsežnim pripremama za Kliniku sa željom da postavimo neke nove standarde kada je u pitanju organizacija trenerskih seminara. Na to nas jednostavno obavezuje lik i delo Dušana Ivkovića, čije ime i nosi ovaj jedinstveni košarkaški događaj. Prošle godine smo ugostili 1.300 trenera od čega čak 100 iz inostranstva, a želja nam je da ove godine tu brojku i nadmašimo i ponudimo vrhunske uslove za edukaciju i priliku za dalje trenersko usavršavanje", zaključio je Vasiljević.