Vesti iz košarke

Italija sa Portorikom, Slovenija na Hrvatsku, lak posao za Španiju...: Sastavljene kvalifikacione grupe za Olimpijske igre 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.11.2023 21:20
Ruke košarkaša u borbi za loptu MN Press
Ruke košarkaša u borbi za loptu

Od ranije je poznato da za četiri nerazdeljene olimpijske vize u konkurenciji košarkaških reprezentacija konkurišu 24 nacionalna tima, u međuvremenu je organizacija kvalifikacionih turnira dodeljena Valensiji (Španija), Rigi (Letonija), Pireju (Grčka) i San Huanu (Portoriko), da bi večerašnjim žrebom bile sastavljene i grupe kandidata za Olimpijske igre 2024. godine. 

Recimo, Crna Gora će se za prvo mesto na svom turniru boriti protiv Brazila i Kameruna u Rigi, dok su u suprotnoj grupi uz selekciju domaćina razvrstani Filipini i Gruzija.

Španija će najpre ugostiti Liban i Angolu u Valensiji, a ukoliko opravda ulogu favorita, boriće se sa najboljima iz grupe u koju su smešteni Finska, Poljska i Bahami.

 

 

Na turniru u San Huanu su se odmah posle žreba izdvojila dva favorita: Litvanija je to u grupi sa Meksikom i Obalom Slonovače, a Italija u konkurenciji sa domaćinom Portorikom i Bahreinom.

Najinteresantnije bi trebalo da bude na turniru u Pireju, gde će Grčka najpre za rivale imati Egipat i Dominikansku Republiku, dok se u suprotnoj grupi nalaze Slovenija, Novi Zeland i Hrvatska.

Po dva najbolja tima iz svake grupe idu u polufinale, a samo pobednici finala videće Pariz sledećeg leta. Reprezentacija Srbije, kao aktuelni viceprvak sveta, već je rezervisala smeštaj u "gradu svetlosti". 

Kvalifikacioni turnir Pirej

Grupa A: Slovenija, Novi Zeland, Hrvatska

Grupa B: Egipat, Grčka, Dominikanska Republika

Kvalifikacioni turnir Riga

Grupa A: Gruzija, Filipini, Letonija

Grupa B: Brazil, Crna Gora, Kamerun

Kvalifikacioni turnir San Huan 

Grupa A: Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija

Grupa B: Italija, Portoriko, Bahrein

Kvalifikacioni turnir Valensija

Grupa A: Liban, Angola, Španija

Grupa B: Finska, Poljska, Bahami