Vesti iz košarke

Njegove brojke su neverovatne: Luka Dončić uradio nešto što niko nije u prethodne tri decenije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.09.2023 18:59
Njegove brojke su neverovatne: Luka Dončić uradio nešto što niko nije u prethodne tri decenije Tanjug/AP Photo/Hiro Komae

Košarka je kolektivna igra i ne može jedan igrač, makar to bio i Luka Dončić, da vuče ceo tim, ali ono što je slovenački reprezentativac radio na Mundobasketu u Indoneziji, Filipinima i Japanu je neverovatno.

Prvotimac Dalasa je na ovom svetskom prenstvu odigrao osam mečeva za nacionalni tim svoje zemlje sa kojim je osvojio sedmu poziciju i prosečno beležio 27 poena, 7,1 skok, 6 asistencija i 2,5 ukradene lopte.

 

 

On je tako postao tek četvrti košarkaš u istoriji, a prvi u poslednjih 30 godina koji je turnir završio sa više od 200 postignutih poena (216), 50 skokova (57) i 40 (49) asistencija.

Pre njega takav košgeterski učinak su imali smao Šin Dong, Nikos Galis i Dražen Petrović, samo što su prva dvojica do tog uspeha došla na jednoj, odnosno dve utakmice manje.

Uz sve to, Dončić je ceo turnir odigrao sa povredom noge, što ovom uspehu daje još veći značaj, a treba imati na umu i da je izveo 90 slobodnih bacanja što je najviše na jednom Mundobasketu.