Nikola Jokić

Saša Đorđević: Partizan je evropski velikan - zaslužuje fajnal for, Nikola Jović je već lice Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.12.2023 19:05
Selektor reprezentacije Kine, Aleksandar Đorđević MN Press
Selektor reprezentacije Kine, Aleksandar Đorđević

Aleksandar Đorđević spada među najveća imena u evropskoj košarci. Srbin iza sebe ima bogatu igračku karijeru, dok trenerska i dalje traje i ima još vremena da puni policu sa trofejima i medaljama koja je već poprilično bogata.

Trenutni selektor reprezentacije Kine je gostovao u Jurohups podkastu i dotakao se brojnih tema. Jedna od njih je i njegov Partizan. Đorđević je prokomentarisao ispadanje Partizana od Real Madrida u četvrtfinalu Evrolige.

"Partizan je ogroman evropski klub sa najboljim, legendarnim trenerom i fajnal for i treba da im bude cilj. Ja ću navijati da ga ostvare. Bio sam veoma tužan jer prošle sezone nisu uspeli, ali napravili su grešku. Svako ima individualnu odgovornost – igrači, treneri i navijači. Morate da igrate. Nema mesta tuči. Ne smete da izgubite glavu u trenutku moguće slave. Ni zbog sebe, ni zbog kluba koji vas mnogo plaća. Šta mislite, da inače u utakmicama nema provokacija, laktova, grubih faulova? Galis je trebalo stalno da reaguje kada smo ga udarali? O čemu pričamo? Tuča u takvom trenutku? To je odgovornost igrača koji je na terenu. Osim toga, tu je i situacija pred četvrtu utakmicu u Beogradu. Ja sam rekao da taj meč nije trebalo da se odigra iz poštovanja. Cela zemlja je patila. Niko nije bio svoj. Svi su plakali. Utakmica se nije igrala u pravim uslovima. A morate da igrate hladne glave. To igrači nisu imali. Tu utakmicu nisam čak ni pogledao. Real je iskoristio celu situaciju kao iskusan tim da vrati seriju u Madrid, odigrali su dobru utakmicu, na kraju zaslužili da odu na Fajnal for, kasnije su uzeli titulu" izjavio je bivši igrač "crno-belih".

 

 

Sada već iskusni strateg se dotakao i igrača iz reprezentacije Srbije. Veruje da je Nikola Jović nije budućnost, već da je on sada jedan od glavnih igrača našeg nacionalnog tima.

"On je već sada lice Srbije. Impresionirao me je načinom na koji igra. Vreme koje je proveo u Majamiju očigledno mu je pomoglo mnogo, čuo sam mnogo toga o Majamijevoj kulturi i koliko je značajna, šta to znači... Nikola je doneo mnogo toga ekipi. Prihvatio je svoju ulogu savršeno, bio je dobar dodatak ekipi. Sa Nikolom Milutinovim se dobro uklopio jer je Mile igrao dosta dole, a onda je Jović mogao da dobija lopte spolja, da trči kontre, dobio je dosta prostora i otvarao odbrane svojim šutem. Ono što me je najviše impresiniralo je to koliko brzo prođe put od koša do koša. U pet koraka je već na drugom kraju terena, sve je izgledalo tako lako, koristio je svoje vrline. Njegova budućnost je svetla, mnogo me raduje" smatra Đorđević.

Spomenuo je i Nikolu Jokića za kog je imao samo reči hvale.

"Jokić će se vratiti u reprezentaciju. On je sjajan čovek i igrač, jedan od najboljih igrača u istoriji košarke. Dominira u NBA ligi na tako neverovatan način, zaista je izuzetan. Stalno podvlačimo zajedništvo, a suština toga je da budeš nesebičan. Joka je takav u svom životu, verovatno najnesebičniji košarkaš. Voli da igra za druge, da ih razigrava i podiže im kvalitet, svi oko njega su bolji, beleži tripl-dablove kao od šale i to na njegovoj poziciji... Prelepa stvar je biti njegov trener, mogao sam da radim sa njim kada je bio mlad na Olimpijskim igrama u Riju i posle tri godine u Kini. Tada mu je bilo teže jer su svi bili protiv njega, Španci i Argentinci pre svih. Ali, od tada je mnogo porastao kao igrač" zaključio je nekadašnji selektor Srbije za Jurohups.