NBA

Odlične vesti za Srbiju pred Mundobasket: Oklahoma dala "zeleno svetlo" - Pokuševski može da igra na SP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.04.2023 11:23
Odlične vesti za Srbiju pred Mundobasket: Oklahoma dala "zeleno svetlo" - Pokuševski može da igra na SP Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Generalni menadžer Oklahome Sem Presti obradovao je navijače Srbije izjavom da će igrač Tandera Aleksej Pokuševski biti dostupan da se priključi nacionalnom timu za predstojeće Svetsko prvenstvo. 

Momak iz Beograda i talentovani košarkaš Oklahome nije dobio dozvolu kluba da igra na Evropskom prvenstvu za "orlove", ali je dobio "odrešene ruke" ukoliko želi da se nađe u taboru Svetislava Pešića za Mundobasket, koji je na programu od 25. avgusta do 10. septembra

"Mislim da će igrati za reprezentaciju na leto i po meni je to dobra stvar. Njegov napredak je vidljiv. Tokom sezone imao je greške, to je normalno, mlad je, ali kako sezona odmiče tako možete da vidite koliko je ustvari napredovao", rekao je Presti.

Aleksej Pokuševski propustio je veći deo sezone zbog problema sa povredom. Odigrao je svega 34 utakmice, a na njima je u proseku beležio 8.1 poena, uz 4.7 skokova, 1.9 asistencija i 1.3 blokade po utakmici.

"Znate šta je zanimljivo kod njega? Ako biste gledali prvi deo sezone, prvih 30 utakmica. Pokuševski je bio jedna od tri-četiri glavne priče o našem timu u tom periodu. Onda dođe kraj sezone, dogodi se sve i svašta i zaoravite napredak koji je napravio. Ne kritikujem nikoga, samo govorim koliko informacija se pojavi i nešto se zaboravi. Imao je sjajnu godinu, radio je tokom leta, bio je starter na početku sezone."

U Oklahomi se velike nade polažu u njegov potencijal.

"Proces je drugačiji, rekao sam ranije da ćemo znati za četiri godine i mislim da je sjajno reagovao na različite okolnosti. Bio je u Razvojnoj ligi, imao povrede, sazreo je, oseća se komfornije. Njegova odbrana, mnogo je napredovao u tome. Sada bolje štiti obruč", zaključio je generalni menadžer Oklahome.

Podsetimo, Srbija je kartu za Svetsko prvenstvo obezbedila u poslednjem kolu kvalifikacija posle pobede nad Velikom Britanijom - 101:83. "Orlovi" su tako postali 12. evropska selekcija koja će se boriti za titulu prvaka sveta, a takmičenje će se održati u Indoneziji, Filipinama i Japanu.