NBA

Plan "C" Lejkersa, ukoliko propadnu pregovori sa Harlijem - Džej Rajt, trener decenije u NCAA ligi?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2024 14:51
Bivši trener Džej Rajt na obraćanju ispred Vilanove univerziteta Guliver/AP Photo/Matt Slocum
Bivši trener Džej Rajt na obraćanju ispred Vilanove univerziteta

Neuspešna kampanja predvođena Darvinom Hamom, rezultatirala je otkazom američkog stručnjaka na klupi LA Lejkersa po završetku sezone, a dok "preko bare" kruže glasine ko bi mogao da bude naredni trener "jezeraša", tokom proteklog dana "isplivalo" je još ime na listi potencijalnih kandidata.

Prvo se pominjao Džej-Džej Redik, bivši košarkaš i dobar prijatelj sa Lebronom Džejsom, što je uvek veliki plus, obzirom da znamo koliki uticaj ima "G.O.A.T" u Los Anđelesu. 

Zatim je izbor pao na Denija Harlija, šampionskog trenera iz NCAA lige sa Konektikatom, a dok se čega zvaničan epilog pregovora, sa, nesumnjivo glavnim kandidatom, od NBA insajdera stižu nam informacije da su Lejkersi pripremili i "plan C".

U pitanju je bivši trener Vilanove Univerziteta, Džej Rajt. Dvostruki šampion NCAA lige, koji je na klupi slavne koledž ekipe proveo više od dve decenije, bez angažmana je protekle dve sezone i prema navodima Marka Stajna, mogao bi da ispliva kao "potencijalno rešenje", ukoliko propadnu pregovori sa Denom Harlijem, koji su održani proteklog petka.
 

 

 

E, sada... Postavlja se veliko pitanje da li će najbolji trener decenije u NCAA ligi prihvatiti ponudu Lejkersa, budući da se nakon mandata u Vilanovi okrenuo nešto mirnijem životu. Već dve godine je u penziji, dok povremeno radi kao analitičar na CBS televiziji. Ali, takođe, postoji i mogućnost da se vrati košarci ukoliko se za to stvore pravi uslovi.

U nekoliko navrata Rajt je isticao da bi morao dobro da razmisli ukoliko bi se odlučio da se vrati iz penzije. Međutim, budući da je imao vremena za odmor i činjenice da nema baš toliko mnogo godina (62), možda i ne bi bilo iznenađenje da ga ponovo vidimo u "uniformi".

Džej Rajt počeo je trenersku karijeru u 1984. godine u Ročesteru kao asistent. Zatim je narednu deceniju obavljao funkciju pomoćnika na koledžima u Drekselu, Vilanovi i Nevadi, da bi prvu ulogu glavnog trenera imao na Univerzitetu Hofstra u Njujorku. 

Tu se zadržao sedam sezona, da bi od 2001. do 2022. godine predvodio Vilanovu sa kojom je osvojio dve NCAA titule (2016, 2018) i gomilu individualnih priznanja.