NBA

Plej-in NBA lige na Areni sport: Majami bez Batlera juri poslednji voz za plej-of protiv Čikaga

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

19.04.2024 15:05
Košarkaši Majamija i Čikaga Guliver/AP Photo/Lynne Sladky
Košarkaši Majamija i Čikaga

U večerašnjem "finalu" plejina sastaće se ekipa Majami Hita, koja je izgubila od Filadelfije, i gosti, Čikago Bulsi (01:00, Arena 1 Premium), koji su sa lakoćom pre par dana savladali Atlanta Hokse. Pobednik će, "kao nagradu" dobiti plej-of seriju sa apsolutnim favoritima, Boston Seltiksima.

Interesantno, timovi su se sastali i prošle godine, na istom mestu u isto vreme, a Hit je slavio nakon velike serije Džimija Batlera i Maksa Strusa. Samim pominjanjem ova dva imena, igrača koji se neće naći na terenu, večerašnji meč će biti potpuno drugačiji.

Međusobni skor

Timovi su se sastali četiri puta ove sezone, kao i obično, a zanimljivo je da su svi susreti odigrani u 2023. godini. Ono što će današnji duel dodatno začiniti jeste to što su ekipe podelile seriju, i obe iz iste izašle sa po dve pobede. U računicu i faktorisanje treba uključiti i činjenicu da je na sva četiri susreta nastupao Džimi Batler, koji večeras neće biti u sastavu.

Na četiri utakmice u proseku smo videli 222,8 poena, a timovi su postizali - Majami 112,3 i Čikago 110,5 poena u proseku.

Poeni igrača Majamija u međusobnim susretima:

• Bem Adebajo - 23,5 poena (2 utakmice)
• Džimi Batler - 22,3 poena
• Haime Hakez - 16,3 poena
• Dankan Robinson - 14,8 poena
• Kevin Lav - 13,5 poena
• Kejleb Martin - 10,3 poena
• Džoš Ričardson - 8,3 poena

Poeni igrača Bulsa u međusobnim susretima:

• Demar Derouzen - 22 poena
• Kobi Vajt - 20,5 poena
• Nikola Vučević - 17,3 poena
• Zek Lavin - 13 poena (2 utakmice)
• Patrik Vilijams - 11,3 poena
• Aleks Karuzo - 10 poena
• Ajo Dosunmu - 10 poena

Zek Lavin i Patrik Vilijams sigurno neće nastupiti na večerašnjoj utakmici. Pomenuli smo da će Hitu nedostajati Batler, a ono što bi valjalo pomenuti jeste da dva igrača koji će verovatno imati puno uticaja na večerašnju utakmicu nisu odigrala niti minut u seriji regularne sezone protiv Bulsa - Tajler Hiro i naš Nikola Jović.

Stanje Majamija

Džimi Batler je povredio medijalne ligamente kolena desne noge, pa i ako Majami večeras pobedi, ova sezona je verovatno završena za njega.

Uz Batlera, Majamiju će faliti kreacija i kontrola lopte Terija Rožira, plejmejkera tima, dok će Dankan Robinson verovatno zaigrati, pa bi rotacija Majamija trebala da izgleda ovako:

Nosioci lopte - Tajler Hiro, Haime Hakez i Kejleb Martin.

Krila - Nikola Jović, Dankan Robinson, Hejvud Hajsmit, Delon Rajt i Peti Mils.

Centri - Bem Adebajo, Kevin Lav i Tomas Brajant.

Sam pogled na sastav govori da će kreacija verovatno biti problem. Krilni igrači kao što su Hakez i Martin će morati da iz uloge sekundarnih uđu u uloge glavnih organizatora igre.

Stanje Čikaga

Bulsi su, velikim delom sezone bez Lavina i Patrika Vilijamsa, nešto na šta je rotacija naviknuta i neće stvarati problem za večeras. Ono što hoće, jeste veoma moguće odsustvo Aleksa Karuza. On, Dramond i Dosunmu su zvanično pod upitnikom, ali za drugu dvojicu zaista očekujemo da zaigraju, dok je za Karuza javljeno da je stepen izvrtanja zglob ozbiljan i da će verovatno zahtevati dužu pauzu. Rotacija bi bez njega izgledala ovako:

Nosioci lopte - Kobi Vajt, Ajo Dosunmu i Dževon Karter.

Krila - Demar Derouzen, Tori Kreg, Džavonte Grin i Dejlen Teri.

Centri - Nikola Vučević i Andre Dramond.

Čikago ima puno mana unutar rostera, ali u trenutnoj situaciji imaju i više evidentno kvalitetnih napadačkih opcija.

Očekivanja

Erik Spolstra je jedan od, ako ne i najbolji trener NBA lige. Koga god da bude imao na raspolaganju, Majami će igrati kvalitetno i biti perfektno taktički pripremljen. To je nešto što me navodi da pomislim da će večerašnji susret rešiti u svoju korist. Takođe, pomenuli smo i prosek poena u ovogodišnjoj seriji, koji, sigurni smo, neće biti dostignut večeras. Očekujemo tvrdu, tešku i napornu utakmicu za obe ekipe.

Čikagova prednost biće Demar Derouzen. Prekaljeni strelac koji u svakoj situaciji zna da postigne koš. Idealan igrač za ovakve susrete. Demar, Kobi Vajt i Nikola Vučević su odlična oružja protiv zonske odbrane, a Majamijeva je verovatno najbolja u ligi. To je i momenat koji će sasvim sigurno odlučiti utakmicu, koliko će precizni biti Bulsi kada napadaju zonu Hita, sa koliko svesti i koliko hitro će reagovati na menjanje protivnikove odbrane. Ukoliko dozvole da ih Spolstrine zone "pojedu", nemaju šta da traže večeras.

Ono čemu se nadamo jeste ponovo veća uloga za Nikolu Jovića. Poslednjih par meseci sezone, srpski reprezentativac se pokazao kao veoma bitan šraf tima, ali u utakmici protiv Filadelfije nije previše vremena proveo na parketu.