NBA

Vembanjamino veče za pamćenje: Koji su sve rekordi pali?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.11.2023 17:20
Vembanjamino veče za pamćenje: Koji su sve rekordi pali? Guliver/AP Photo/Darryl Webb

Euforija oko Viktora Vembanjame se ne smiruje, a i kako bi nakon 38 ubačenih poena i pobede protiv Finiks Sansa koji važe za jedne od favorita za osvajanje titule ove sezone.

San Antonio Sparsi su slavili 132-121, a 19-godišnji francuz je imao 38 poena (12/20 za 2, 3/6 za 3, 5/6 slobodna bacanja), 10 skokova, dve asistencije, dve blokade, dve izgubljene lopte i jednu asistenciju.

 

 

Ovom partijom je talentovani Francuz uspeo da izjednači ali i da obori neke rekorde u NBA ligi.

- Vembanjama je postao tek treći tinejdžer u istoriji lige koji je postigao 38 poena na meču. To je jedino pošlo za rukom Lebronu Džejmsu i Kevinu Durentu.

- Njegovih 38 poena ga je stavilo na treće mesto po broju poena na jednom meču od strane "rukija" u dresu San Antonio Spursa. Jedini igrač ispred njega je Dejvid Robinson. Popularni "Admiral" je kao novajlija u NBA ligi ubacio 41, 39 i 38 poena na jednom meču.

- Francuski reprezentativac je sada na 103 postignuta poena na prvih pet mečeva u ligi, te je tako postao jedini igrač uz Dejvida Robinsona koji je na prvih pet utakmica ubacio 100 ili više poena.

- Vembanjama je postao prvi igrač sa 100 poena i 10 blokada u prvih pet mečeva u NBA ligi još od Šekila O'Nila koji je to učinio 1992. godine.

- Učinkom protiv Sansa sa 38 poena je izjednačio rekord po broju poena ubačenih u prvih pet mečeva u NBA ligi. Leri Kenon je to učinio 1976. godine.

Greg Popovič je imao samo reči hvale za budućeg superstara.

"On je raznovrstan igrač. Dodaće uvek otvorenom igraču, ali ima samopouzdanja. Imao je neke neverovatne poteze večeras. Ta kombinacija veština je veoma dobra ako ste voljni da dodajete" zaključio je trener Spursa.