NBA

Šta će reći Amerikanci posle ovakve izjave Janisa? Nisi svetski šampion ako osvojiš NBA ligu!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.09.2023 18:24
Šta će reći Amerikanci posle ovakve izjave Janisa? Nisi svetski šampion ako osvojiš NBA ligu! Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Jedan od najboljih košarkaša današnjice Janis Adetokumbo, stao je u odbranu američkog sprintera Noe Lajsa, koji se nedavno našao na udaru kritika brojnih NBA zvezdi, kada je rekao da prvak NBA lige nije nužno i šampiona sveta u košarci.

Noa Lajls osvojio tri zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, a nakon toga na konferenciji za medije, podigao je veliku prašinu sledećom izjavom.

"Znate šta me najviše boli? Kad gledam NBA finale i njima stoji 'svetski šampioni' na čelu. Svetski šampioni čega? SAD? Da me ne shvatite pogrešno, volim SAD s vremena na vreme, ali to nije čitav svet"

"Ovo je svet (SP u atetici, prim. aut). Ovde se gotovo sve države bore i sijaju, noseći svoje zastave kako bi pokazali koga predstavljaju. U NBA nema zastava", dodao je američki atletičar.

 

 

Zbog ovakvih izjava, na njega su se obrušile brojne zvezde iz Amerike, koje smatraju da se prvak NBA lige punim pravom naziva šampionom sveta. Ali, tako ne misli as Milvokija...

Janis Adetokumbo stao je u odbranu američkog sprintera.

"Baš želim da ga podržim! Dobio je toliko prozivki samo zato što je rekao ono što je očigledno. Mislim da ljudi to ne razumeju. Možda je arogancija u pitanju... Mislim da se ni u jednom drugom sportu ne možete tek tako nazvati svetskim šampionima. U fudbalu koji je mnogo popularniji od košarke i Ligi šampiona koja je mnogo popularnija od NBA, osvajač ne naziva sebe svetskim prvakom", rekao je grčki as.

 

 

Adetokumbo ne spori da je NBA liga najbolja na svetu, ali veruje da ne možeš biti šampion sveta samo zato što si prvak te lige.

"U fudbalu kada osvojite Svetsko prvenstvo igrate protiv Amerikanaca i svih ostalih najboljih na svetu. Ako ih pobediš, onda možeš da kažeš da su svetski šampion. Ali u NBA ligi odmah kažeš da si svetski šampion. Moraš da pobediš sve na svetu da bi bio šampion sveta. Znam da je NBA liga najjača na svetu i da u njoj možete videti talenat koji ne postoji nigde drugo. Čak ne postoji neko takmičenje ni blizu toga. Ali ne možeš biti šampion sveta samo zato što si šampion lige", kaže Janis i dodaje:

"Ne kažem da trenutno na svetu postoje neki drugi timovi koji bi mogli da pobede Denver Nagetse. Ali moraš da pokažeš poštovanje prema ostalima. Zna se šta je šampion NBA lige, šampion ACB lige, šampion Evrolige... Nemci su osvojili svetsko prvenstvo i Nemci su svetski prvaci. Pobedili su i Amerikance. A onda su u finalu pobedili Srbe. S pravom mogu da kažu da su svetski šampioni".

As Milvokija svestan je da će njegova izjava takođe podići buru "preko bare".

"Verujem da ću i ja dobiti neke prozivke zbog ovoga što pričam ali baš me briga. Potpuno se slažem sa Lajlsom. On je najbolji u Americi ali isto tako je došao da se takmiči sa najboljima na svetu i pobedio ih", zaključio je nekadašnji šampion NBA lige i dvostruki MVP tog takmičenja.