Evroliga

Crvena zvezda i Partizan imaju po 20 odsto šansi da ne igraju Evroligu: Direktor takmičenja realan

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.05.2024 13:28
detalj sa jednog od mečeva košarkaša Partizana i Crvene zvezde u Evroligi Guliver
detalj sa jednog od mečeva košarkaša Partizana i Crvene zvezde u Evroligi

Iz sezone u sezonu nad glavama košarkaša Crvene zvezde i Partizana visi dilema hoće ili neće biti deo Evrolige, pa ni sada nije drugačiji slučaj, pogotovo što će jedno mesto u narednom izdanju elitnog takmičenja pripasti Parizu, kao osvajaču poslednjeg Evrokupa.

Ne krije to ni direktor Evrolige, Paulijus Motiejunas, šta više tačno je izračunao šanse da večiti rivali iz Beograda ne ostanu u EL, iz čijeg sastava su ovog proleća ispali pre početka plej-of runde. 

"Nažalost, neko će u krugu sa Partizanom, Crvenom zvezdom, Valensijom, Albom i Virtusom morati da otpadne jer Pariz ulazi. Svi imaju po 20 odsto šansi da ne igraju Evroligu sledeće sezone. Svi su jednaki i partneri će odlučiti. Valensija je igrala dobro u prvom delu sezone i gradi novu, atraktivnu dvoranu. Veliki korak za klub. Rade velike, pozitivne stvari. Valensija je klub sa budućnošću u Evroligi. Ali je istina da će neko od ovih klubova morati da otpadne", izjavio je Motiejunas za španski "As".

Prema njegovim rečima važno je to što će pomenuti osvajač poslednjeg Evrokupa, iz Francuske, ući u visoko društvo.

"Znamo da imamo velika potencijalna tržišta u Francuskoj, posebno u Parizu, i srećni smo što imamo šampiona Evrokupa odatle ove godine. Imamo sjajan novi klub u Londonu, koji su takođe među 4 najbolja u Evrokupu. I imamo Berlin, koji je naše ključno tržište, tako da moramo da rastemo na tim ključnim tržištima kako bi rastao prihod od televizijskih prava", istakao je Motejunas.

U intervjuu za poznati sportski dnevnik najavio je i da će konačan spisak učesnika biti poznat sredinom juna, to jest posle Fajnal-fora, a objasnio i koja su košarkaška tržišta predmet najvećeg interesovanja EL u ovom trenutku. 

"Trenutno smo fokusirani na Berlin, Pariz i London u Evropi. Nemačka, Velika Britanija i Francuska. To su najzrelija tržišta", rekao je Litvanac, pa se izjasnio i o nadirućem bogataškom klubu iz Dubaija, koji se već probio u AdmiralBet ABA ligu. 

"To je veliki korak za Evroligu. Moramo da vidimo da li imamo hrabrosti da to uradimo i da li to ima smisla. Znamo da je to drugo tržište i drugi kontinent. Razumemo složenost pitanja. Zato uzimamo još vremena i korak po korak sve analiziramo. Još nemamo odluku za sledeću sezonu. Ja kažem da je 50-50. Prerano je reći da ćemo videti tim iz Dubaija u takmičenju", zaključio je Motejunas.

Dok čekaju definitivno izjašanjavanje Evrolige, Crvena zvezda i Partizan probaće da dođu do titule ABA lige, u kojoj su poveli u polufinalnim serijama. Crno-beli protiv Budućnosti, a crveno-beli protiv Mege.