Evroliga

Spektakularan početak plej-ofa Evrolige: Makabi posle neizvesne završnice napravio brejk protiv Panatinaikosa

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

23.04.2024 21:41
Košarkaši Makabija Profimedia
Košarkaši Makabija

Košarkaši Makabija napravili su iznenađenje i savladali Panatinaikos 91:87 (26:25, 16:25, 21:20, 28:17) u prvom meču plej-ofa Evrolige. Izraelski tim je korak bliži Fajnal-foru, a takođe je i poništio prednost domaćeg terena koju je PAO imao.

Susret u "OAKA areni" počeo je veoma efikasno, ali i sa mnogo jakih duela pod košem i pregršt odličnih poteza, a posle uvodne četvrtine Makabi je vodio jedan razlike.

PAO je u nastavku zategao odbranu i nošen publikom napravio je seriju 12:4, a onda se "zapalio" Luka Vildoza, koji je sa tri trojke dodatno uvećao prednost domaćina, koja je na poluvremenu iznosila +8, a tokom prvih 20 minuta Atinjani su šutirali 11/11 unutar linije za tri poena.

 

 

Iako je Makabi u trećoj dekadi značajno bolje zaigrao, nije uspeo mnogo da umanji vođstvo ekipe Ergina Atamana, koja je kontrolisala ritam utakmice i tako držala goste na distanci. Delovalo je da će Panatinaikos privesti meč relativno lako kraju, ali to nije bio slučaj. 

Makabi se probudio i individualnom serijom Vejda Boldvina od 5:0, a potom i trojkom Bonzija Kolsona poravnao na 71:71. Usledila je rezultatska klackalica koja je trajala sve do novih poena Kolsona, ovoga puta sa linije penala za +4 u korist "ponosa Izraela".

Nije se Panatinaikos predao, a "OAKU" je rasplamsao Džerijan Grant trojkom iz kornera, nakon čega je usledila perfekta odbrana Atinjana, pa i kontranapad i laki poeni Kendrija Nana za 87:87 na oko minut do kraja.

Potom je usledio odličan prodor i pogodak od table Lorenca Brauna (89:87), a u narednom napadu odgovornost je preuzeo Kostas Slukas, najiskusniji igrač u obe ekipe, ali je poput tinejdžera pokušao pas iz skoka, koji je završio u rukama igrača Makabija, a utakmicu je sa linije penala rešio Džoš Nibo.

Najefikasniji u redovima pobednika bio je Kolson sa 18 poena, dva manje ubacio je Braun, dok je Boldvin susret okončao sa 15, ali i povredom zadnje lože, te je pod znakom pitanja za naredni duel.

Na drugoj strani istakao se Matijas Lesor sa 22 poena koji je iz igre pogodio devet od 11 šuteva, ali je sa linije penala u potpunosti podbacio (4/11). Pratio ga je Slukas sa "dabl-dabl" učinkom od 12 poena i 13 asistencija.

Drugi meč ove serije na programu je već u četvrtak od 20.15, a domaćin će ponovo biti PAO.

Cup tree provided by Sofascore