Evroliga

Odlučila treća četvrtina: Hezonja presudio Partizanu u Areni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.03.2024 22:21
Košarkaši Real Madrida i Partizana MN Press
Košarkaši Real Madrida i Partizana

Košarkaši Partizana izgubili su od Real Madrida u 31. kolu Evrolige i zahvaljujući očajnoj igri u završnici treće četvrtine, kompromitovali mesto u plej-inu elitnog takmičenja. Publika u Areni imala je prilike da gleda rovovsku bitku na terenu sve do kraja treće deonice, da bi posle sušnog perioda Beograđana i 16:0 serije Reala, crno-beli i definitivno "položili oružje" pred odlazak u ulazak u poslednju četvrtinu - 76:88 (13:13, 18:20, 23:35, 22:20).

Crno-beli zabeležili su 16. poraz u sezoni tri kola pre kraja regularnog toka prvenstva, pa se pobede protiv Olimpijakosa, Albe i Valensije nameću kao imperativ u nastavku takmičenja, dok se šampion Evrope ovom pobedom zacementirao na liderskoj poziciji tabele.

Najefikasniji igrač u crno-belom taboru bio je Frenk Kaminski sa 19 poena, Kevin Panter dodao je 16, koliko je ubacio i Džejms Naneli, dok je dvocifren bio još i Aleksa Avramović sa 10 poena. Sa druge strane, listu strelaca Reala predvodio je sjajni Mario Hezonja, koji je završio utakmicu sa 25 poena.

Osim pomenute 16:0 serije koja je odlučila utakmicu i očigledne razlike u kvalitetu, ključ pobede Reala leži u boljoj realizaciji za tri poena (40 odsto), kao i znatno većem broju asistencija (23). Uz to, Madriđani su imali svega četiri izgubljene lopte na utakmici. Igrali su strpljivo tokom čitavog susreta. Iako su se na startu mučili na šutu, pametno su dolazili do izgrađenih akcija u nastavku, a kada je bilo potrebno, znali su da podignu ritam i na krilima individualnog kvaliteta centara, reše meč. 

 

 

Posle izjednačene i izuzetno napete uvodne četvrtine, gde su se obe ekipe pošteno mučile sa realizacijom (13:13), igra na parketu počela je da se rasplamsava tokom druge deonice. Ali, bez većih aplituda na semaforu. Na krilima Nanelija i Kaminskog, Partizan je uglavnom bio taj koji je diktirao tempo, međutim nije uspeo da se rezultatski odlepi zbog odlične unutrašnje igre Reala, koju su predvodili Hezonja i Jabuzele.

Na odmor se otišlo sa blagom prednošću Reala (33:31), a tokom većeg dela treće četvrtine gledali smo uglavnom preslikanu igru na terenu. Dugo se igralo koš za koš. Kaminski, Naneli i Avramović predvodili su listu strelaca crno-belih, pa su Beograđani bili ravnopravan rival sve do finiša treće četvrtine (54:52). A, onda su Madriđani podigli procente iz igre. Zaigrali onako kako se od njih očekuje i uz stprljivu igru na obe strane terena, praktično rešili utakmicu 16:0 serijom.

Kampaco je delio lopte i sa Hezonjom sipao trojke. Partizan je promašio veliki broj otvorenih šuteva. Komunikacija u odbrani bila je katastrofalna, a u takvoj konstalaciji stvari Real je pred odlučujuću deonicu ušao sa velikih 68:54. Nastavak susreta doneo je nešto bolju igru Beograđana. Naročito u drugom delu poslednje četvrtine, ali nisu imali snage da se odupru i ovako okrnjenom sastavu Reala. Hezonja je bio izuzetno raspoložen večeras, a uz to, za razliku od Partizana, imao je i dobru podršku sa klupe. Prvenstveno Geršona Jabuzelea (10p), koji je propraćen salvama zvižduka kada je ušao na teren i Edija Tavaresa (8p).

Evroliga, 31. kolo

četvrtak

Efes - Alba 85:84
Žalgiris - Baskonija 94:76
Olimpijakos - ASVEL 80:64
Partizan - Real Madrid 76:88

petak

Crvena zvezda - Virtus 19.00
Monako - Valensija 19.00
Panatinaikos - Barselona 20.15
Bajern - Makabi 20.30
Olimpija - Fenerbahče 20.30

 

Standings provided by Sofascore