Evroliga

Beograd - centar evropske košarke: Ove nedelje čak pet utakmica Evrolige u srpskoj prestonici, mečevi odluke pred Partizanom, Zvezda bez pritiska

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

19.03.2024 09:28
Miloš Teodosić i Janis Sferopulos (levo) i Željko Obradović i Kevin Panter (desno) MN Press
Miloš Teodosić i Janis Sferopulos (levo) i Željko Obradović i Kevin Panter (desno)

Istorija košarke ove nedelje se piše ni manje ni više nego u Beogradu. Naime, sledi poslednje duplo kolo u Evroligi, a u prestonici Srbije biće odigrano čak pet utakmica i svaka od njih nekom timu može da odluči sezonu.

Ovo će biti prvi put u istoriji Evrolige da će se u jednom gradu, tokom jedne nedelje, odigrati pet duela, te je Beograd u naredna četiri dana centar igre pod obručima na Starom kontinentu. Do sada je naravno u mnogim gradovima igran Fajnal-for i ljudi su imali prilike da u tri dana gledaju četiri susreta, ali će sada ljubitelji košarke od utorka do petka svako veče moći da uživaju u bravurama timova iz elitnog evropskog takmičenja.

Spektakularan košarkaški program u Beogradu otvoriće Makabi, koji će u hali "Aleksandar Nikolić", u kojoj igra usled sukoba u Izrauelu, ugostiti Asvel (utorak, 20.05). Malo kasnije, Partizan će u "Štark areni" odigrati meč sa Baskonijom (20.30), a onda u četvrtak i sa Real Madridom (20.30), dok će Crvena zvezda u sredu odmeriti snage sa Panatinaikosom (20.00) i Virtusom u petak (19.00).

Što se tiče same Evrolige, pred nama su 30. i 31. kolo, a uzbuđenje polako dostiže vrhunac. Real Madrid je, doduše, ubedljivo prvi sa skorom 23-6, a prate ga Barselona, Monako, PAO, Olimpijakos i Fenerbahče.

Pobedu manje od turskog giganta ima Virtus (17-12), koji sa skokom 16-13 slede Baskonija i Makabi, koji zauzimaju osmu i devetiu poziciju. Za poslednje, deseto mesto koje vodi u doigravanje bore se Partizan, Valensija i Bajern sa učinkom od 13 pobeda i 16 poraza, dok za jedan trijumf zaostaju Armani i Efes.

Sa 11 pobeda 15. mesto zauzima Žalgiris, dok Crvena zvezda (10-19), Asvel (7-22) i Alba (5-24) zauzimaju poslednje tri pozicije.

Partizan hvata poslednji voz

Košarkaši Partizana tokom cele sezone igraju promenljivo, ali nažalost, više loše nego dobro, te su i upravo sada u seriji od četiri vezana poraza.

Poslednji u nizu bio je od Barselone u "Blaugrani". Imao je "parni valjak" svoje šanse u Kataloniji, ali je individualni kvalitet koji Barsa poseduje isplivao na videlo i puleni Željka Obradovića nisu uspeli da naprave veliko iznenađenje.

Raspored crno-belih

Partizan - Baskonija 19.03.
Partizan - Real Madrid 21.03.
Partizan - Olimpijakos 28.03.
Alba - Partizan 04.04.
Partizan - Valensija 20.30

Ipak, pred crno-belima je odlučujući deo sezone. Ono što je svakako pozitivna stvar za šampione AdmiralBet ABA lige jeste činjenica da četiri od pet preostalih utakmica igraju kod kuće. Doćekaće Baskoniju, Real, pa Olimpijakos, a onda gostovati poslednjeplasiranoj Albi, da bi regularni deo sezone okončali pred svojim navijačima protiv Valensije, u možda direktnoj i odlučujućoj borbi za plasman u plej-in.

Partizan je od 13 pobeda čak10 ostvario na svom parketu, pa onda i matematika govori da bi crno-beli trebalo da se izbore za doigravanje, pogotovo kada se uzme u obzir da će iza njih stajati 20.000 navijača koji neće štedeti svoje glasne žice.

 

 

Crvena zvezda - šanse postoje, ali su matematičke

Sve je izvesnije da će ekipa Crvene zvezde nastup u Evroligi završiti ranije nego što je planirano i najavljivano iz kluba, ali sezona je daleko od gotove.

Crveno-beli trenutno imaju ogromnih problema sa povredama, u ovom trenutku nijedan plejmejker nije zdrav, a tu rolu popunjavaju Adam Hanga, Nemanja Nedović i Džavonte Smart. Ekipa se nalazi u seriji od pet poraza u Evroligi i plasman u plej-in je trenutno u domenu teorije.

Zašto crveno-beli nisu ispunili očekivanja u Evroligi je posebno pitanje, a odgovor jednostavan. Ne toliko dobro odrađen prelazni rok, brza promena trenera, mnogo povreda i možda nedostatak sreće u nekim momentima sprečili su Zvezdu da konačno napravi iskorak i pomrsi račune najvećim evropskim timovima.

Raspored crveno-belih

Crvena zvezda - Panatinaikos 20.03.
Crvena zvezda - Virtus 22.03.
Real Madrid - Crvena zvezda 29.03.
Crvena zvezda - Olimpijakos 04.04.
Efes - Crvena zvezda 11.04.

Ruku na srce, treba i pohvaliti crveno-bele za osvajanje Kupa Radivoja Koraća, u čijem su finalu nadigrali "večitog rivala", ali i na nekim potezima van terena. Pre svega na novi ugovor koji je dat Džoelu Bolomboju je korak napred u odnosu na prethodne sezone, kada tim sa Malog Kalemgedana nije uspevao da zadrži najvažnije igrače. Sada Bolomboj ostaje, tu su kvalitetni domaći igrači i sada je roster potrebno nadograditi dobrim strancima, koji neće posmatrati Crvenu zvezdu kao usputnu stanicu, već kao klub u kome žele da ostave dubok trag.

Zvezdi je, ipak, preostalo nadmetanje u ABA ligi. Prvo mesto je skoro "overeno" i izabranici Janisa Sferopulosa imaju dovoljno vremena da se konsoliduju i pripreme za bitke koje ih čekaju u plej-ofu regionalnog takmičenja, potencijalno sa Partizanom u finalnoj seriji.

 

 

Dva predstavnika Srbije i naredne godine

Ono što beogradska publika, i crveno i crno-bela donosi Evroligi nema nigde u Evropi. "Večiti derbi" je sigurno najveći košarkaški događaj na Starom kontinentu, pune hale i neverovatno navijanje su zaštitni znaci Zvezde i Partizana, što Evroliga prepoznaje i konstantno se time hvali.

Ali, postoji jedan veliki znak pitanja. Hoće li i naredne godine obe ekipe učestvovati u elitnom evropskom takmičenju?

Odgovora iz vrha Evrolige još nema, a za sada je jedino poznato da će šampion AdmiralBet ABA lige biti skoro sigurni dobitnik specijalne pozivnice, ali to iskreno nije dovoljno.

Pokazali su i Zvezda i Partizan da su željni uspeha na najvišem nivou, i deluje da bi mogli da dobiju makar trogodišnje licence, koje bi bile prvi korak ka kasnijem dobijanju standardne A licence, ali deluje da zaključak ove priče nije ni blizu...

 

Standings provided by Sofascore