Evroliga

Istorija je ispisana: Majk Džejms skinuo Spanulisa sa trona i postao najbolji poenter u Evroligi

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

07.03.2024 19:48
Košarkaš Monaka, Majk Džejms Profimedia
Košarkaš Monaka, Majk Džejms

Majk Džejms je protiv Crvene zvezde ispisao istoriju Evrolige i postao najbolji strelac takmičenja. Američki košarkaš je pretekao Vasilisa Spanulisa koji je do sada bio vodeći poenter sa 4.455 poena.

Pred utakmicu sa srpskim klubom, iskusnom košgeteru je falilo svega 12 poena kako bi prestigao legendarnog grčkog košarakaša. Njemu je bilo potrebno 12 minuta za 13 poena. Utakmica je nakon toga pauzirana, a Džejmsu je uručena lopta na poklon sa kojom je postigao istorijske poene. 

 

 

Džejms je u Evropu prvi put stigao 2012. godine kada je nosio dres Zagreba. Nakon kratkih epizoda u Izraelu i Grčkoj, šira košarkaška javnost na Starom kontinentu ga je upoznala kada je zaigrao za Baskoniju 2014. godine. Igrač rođen u Portlandu je nakon toga branio boje Panatinaikosa, Armanija iz Milana, CSKA iz Moskve, a od 2021. godine nastupa za Monako.

Igrao je Džejm u dva navrata i u NBA ligi. U najjačoj ligi na svetu je debitovao 2017. godine u Finiks Sansima, dok je u istoj sezoni kratko bio i u Nju Orleans Pelikansima. Ponovo se otisnuo "preko bare" u aprilu 2021. godine kada je zajedno sa dobrim prijateljem Kevinom Durentom nosio dres Bruklin Netsa.

U karijeri je osvajao titule gotovo u svakoj državi u kojoj je igrao, a uz to su ga pratila mnogobrojna individualna priznanja. Ipak, uprkos oborenom rekordu, Džejms do sada nijednom nije osvojio trofej Evrolige. Nema sumnje da će i ove sezone Monako Saše Obradovića, sa američkim košarkašem u ulozi lidera, biti jedan od favorita za titulu.