Evroliga

Španci tvrde: Dubai od sledeće sezone u Evroligi, šeici spremili 150 miliona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.01.2024 16:00
Zvanična lopta košarkaške Evrolige Guliver/NorbertScanella Panoramic
Zvanična lopta košarkaške Evrolige

Bez obzira što su čelnici Evrolige više puta isticali da neće biti proširenja naredne sezone, Dubati će sigurno imati predstavnika u elitnom takmičenju sledeće godine, tvrde španski mediji.

Kako prenosi Mundo Deportivo, napravljena je pregovaračka komisija Evrolige sastavljena od predstavnika Panatinaikosa, Bajerna iz Minhena, Barselone i Fenerbahčea, koji aktivno razgovaraju sa ljudima koji vode projekat o proširenju iz Dubaija. 

Kako piše španski list, glavna prednost Dubaija je ekonomska, budući da nudi prihode od 150 miliona evra u narednih šest godina. Ovo bi bilo značajno za kasu Evrolige i njenih 13 vlasničkih klubova (Barselona, Real Madrid, Baskonia, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Makabi Tel Aviv, Žalgiris, Armani Milano, CSKA Moskva, Bajern Minhen i ASVEL). Sporazum sa Dubaijem predviđa da će svaki od ovih 13 klubova dobijati po milion evra svake sezone u narednih pet godina.
 

 

 

Sa druge strane, Dubai zahteva da ima svoj klub u takmičenju. Tražio je i organizaciju dva Fajnal fora, ali je Evroliga navodno odbila taj zahtev. Ono što se trenutno razmatra, je stvaranje neke vrste Super kupa u Dabaiju, ali će više o tome biti reči na tokom februara kada je zakazan sastanak između vlasnika svih 13 klubova Evrolige.

Zanimljivo, direktor Evrolige, Paulius Motiejunas je tokom dana gotovo "otvorio vrata" za skori ulazak Dubaija na košarkašku scenu. Iako je kategorično odbijao sve ponude sa Bliskog Istoka u proteklih par meseci, danas je u intervjuu za "Basket News" nagovestio da će novac i finansijska stabilnost klubova, biti ključni faktor u izboru timova za narednu sezonu. A, obzirom na platežnu moć šeika iz Dubaija, ne bi bilo iznenađenje da priča o proširenju Evrolige dobije svoju potvrdu idućeg meseca.

Ostaje samo pitanje na uštrb kojih klubova će tim iz Dubaija igrati u Evroligi... Možda Crvene zvezde ili Partizana?