Evroliga

Loše vesti za "večite" iz Evrolige: Ništa od višegodišnje licence, potrebne su "garancije"...

komentari (0)

Izvor: Tanjug

10.01.2024 14:23
Loše vesti za "večite" iz Evrolige: Ništa od višegodišnje licence, potrebne su "garancije"... MN Press

Generalni direktor Evrolige Paulius Motejunas demantovao je mogućnost da u skoroj budućnosti srpski klubovi Partizan i Crvena zvezda dobiju višegodišnje licence za garantovano učešće u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi "starog kontinenta".

Motejunas je dao veliki intervju za litvanski košarkaški portal "BasketNews" u kom je između ostalog govorio o šansama Partizana i Crvene zvezde da obezbede dugoročno mesto u Evroligi i kriterijumima za plasman u takmičenje.

"Moramo da se fokusiramo na dva različita aspekta. Jedan su trenutni klubovi koji igraju, njihovi navijači i takmičenje u koje se pridružuju, ali drugi deo je da moramo da imamo održive klubove. Moramo svi zajedno da dođemo do mesta, gde ulazimo i razvijamo tržište", rekao je Motejunas o standardima koje Partizan i Crvena zvezda moraju da ispune da bi ostali u Evroligi sa potencijalnim dugoročnim ili najmanje trogodišnjim vajld kartom.

"Ovo je najteži deo kad si generalni direktor Evrolige. Nemoguće je sve usrećiti. Nemoguće je doživeti sva najbolja mesta gde se igra košarka. A Beograd je jedno od najboljih mesta, očigledno. Ali, moramo da imamo brojke iza sebe. I pogledajte sve ostale klubove i tržišta koja rastu", dodao je on.
 

 

 

Osvrnuo se i na stvari koje su ključne za potencijalne licence. "Teško je reći šta ispunjava sve okvire zbog kojih stignete tamo. Ali prvo, na čemu radimo? Koja je vizija? Do kojeg mesta stižemo? Mora da bude održivo, dugoročno, nešto što razvija tržište i celu ligu, a ne samo jedan region", dodao je Motejunas.

Motejunas je istakao da Partizan i Crvena zvezda aktivno preduzimaju korake kako bi stekli poverenje i priznanje, što im ide u prilog. "Konkurencija i nivo timova koje imaju je mnogo veći. Mnogo bolje poznaju pravila lige jer nije prva godina, i poštuju pravila. Definitivno napreduju. Ali i ostali klubovi su takođe", prokomentarisao je Motiejunas.

Litvanac je istakao i da su i Virtus i Monako napredovali. "Pogledajte Virtus, koji takođe ima sjajne navijače i rezultate. Gledajte Monako. Imaju odlične sportske rezultate. Ima mnogo timova za koje bih rekao da zaslužuju da budu u ligi. Ne možemo nikome da zatvorimo vrata. To je težak deo. Ne možete imati svakoga. Ne možete svakog usrećiti, ali moramo da vidimo koje kriterijume stvaramo da bismo svima ostavili otvorena vrata", zaključio je Motejunas.