Evroliga

Slavni košaraš Panatinaikosa o "Žocu": Obradović je trener za NBA ligu!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.12.2023 21:30
Bivši košarkaš i trostruki šampion Evrope sa Panatinaikosom Majkl Batist MN Press
Bivši košarkaš i trostruki šampion Evrope sa Panatinaikosom Majkl Batist

Bivši košarkaš i trostruki šampion Evrope sa Panatinaikosom Majkl Batist, koji već godinama uspešno obavlja ulogu pomoćnog trenera u NBA ligi dao je intervju za "Eurohoops", gde se pored brojnih tema, dotakao i rada sa Željkom Obradovićem dok je nosio dres grčkog kluba u prvoj deceniji novog milenijuma.

Američki krilni centar igrao je za Panatinaikos od 2003. do 2012. godine pod trenerskom palicom Željka Obradovića, sa kojim je potom i sarađivao jednu sezonu u Fenerbahčeu.

U razgovoru za "Eurohoops" Batist je otkrio da je imao poteškoća u početku da se privikne na sistem i princip rada Obradovića.

"Nije bilo lako igrati za Obradovića, koji me je uvek terao van svoje `komfort zone`. Pogotovu u početku kada je govorio neke stvari da bi me isprovocirao, što nisam prihvatao toliko dobro. Jer, potpuno je drugačije u NBA ligi. Ovde su igrači malo i razmaženi. Retko će vas treneri grditi na utakmici pred svima. Uglavnom će vas pozvati u kancelariju posle meča ili skrenuti vam pažnju na treninzima, dok je u Evropi drugačija slika. A, kasnije sam uvideo da je Obradović samo želeo da izvuče najbolje iz mene. Već u drugoj godini sam se navikao na njegov sistem i sve što bi mi govorio, shvatao sam kao izazov.

 

 

Novinare "Eurhoopsa" je potom zanimalo da li bi se Obradović snašao u NBA ligi, obzirom na njegov specifičan pristup i mentalitet

"Bez sumnje! Obradović je neverovatan trener i prosto mi je neverovatno da ga niko iz NBA lige nije potpisao. On je guru pik-en-rola. Mnogo ekipa u Americi rade sada neke stvari koje smo mi praktikovali sredinom 2000-ih. On je postavio temelje modernog pik-en-rola. Ali, da bi sve to bilo uspešno, Obradović bi morao da ima karakternu ekipu, sa mentalno jakim igračima... On će te neće izazvati u fizičkim aspektima igre, jer zna da si disciplinovan i profesionalni sportista, ali zato hoće mentalno. Moraš da se fokusiraš na toliko puno stvari. Od kretnje, sa loptom i bez, blokove, pik-en-rol... Obradović je prosto majstor u tome! Tako da, ako neka NBA franšiza izrazi želju da ga pozove, bolje bi bilo da mu naprave tim od 16-17 karakternih igrača, koji će moći da izdrže pritisak", podvukao je trostruki šampion Evrope i nekadašnji najbolji strelac takmičenja, koji je 2022. godine uvršten u Kuću slavnih grčkog prvenstva.

Batist je sa Obradovićem osvojio tri Evrolige, devet titula i sedam Kupova Grčke, kao i titulu šampiona Turske sa Fenerom.