Evroliga

Upravni odbor i treneri Evrolige žestoko osudili rasističke napade u Atini

komentari (0)

Izvor: Tanjug

16.12.2023 19:51
Lopta Evrolige Guliver/NorbertScanella Panoramic
Lopta Evrolige

Upravni odbor Evrolige, Udruženje igrača Evrolige i Unija košarkaških zvaničnika Evrolige osudili su danas saopštenjem rasne uvrede koje je navijač Olimpijakosa uputio sudiji Džozefu Bisangu tokom meča u kom je klub iz Pireja poražen kod kuće od Valensije (56:63).

"Svedoci smo, posebno poslednjih godina, porasta verbalnih i neverbalnih incidenata prema igračima, trenerima i sudijama. Uvredljiva skandiranja su postala opšteprihvaćena i crvene linije se redovno prelaze. Navijači čine Evroligu posebnom i njihova posvećenost je više nego cenjena. Znamo da su naši poslovi pod posebnom lupom i pozitivna kritika je uvek dobrodošla, ali moraju postojati jasne granice ponašanja navijača", stoji u saopštenju.

 

 

Dodaje se da se to posebno odnosi na navijače koji sede pored terena i imaju direktan pristup igračima, trenerima i sudijama.

"Želimo da vas podsetimo da svaki vlasnik sedišta pored terena ima skup pravila koje treba da poštuje. Ta pravila su jasno navedena u uslovima i odredbama prilikom kupovine karata. Nismo protiv toga da navijači pokazuju strast, ljubav i predanost, ali smo definitivno protiv onih navijača koji se aktiviraju u samoj igri". 

Pohvalila je Evroliga brzu reakciju Olimpijakosa, koji je izrekao momentalnu doživotnu zabranu navijaču koji je uputio rasne uvrede sudiji Džozefu Bisangu. 

"To bi trebalo da postane merilo za ubuduće. Poslednjih godina svedoci smo trendova nepoštovanja, posebno prema sudijama, što je nedopustivo. Takvo ponašanje se, nažalost, proširilo na više arena i želimo da istaknemo našu obavezu kao uzori našoj deci i budućim generacijama trenera, igrača i sudija. Treneri, igrači i sudije zajedno: rasizmu nije mesto u košarci Evrolige!", zaključuje se u saopštenju Evrolige.