Evroliga

Opsadno stanje u Valensiji: Čak 700 policajaca čuva igrače Makabija u dvorani

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.10.2023 16:35
Opsadno stanje u Valensiji: Čak 700 policajaca čuva igrače Makabija u dvorani Guliver/DeFodi048

Ratno stanje koje traje u pojasu Gaze, podiglo je mere bezbednosti na najviši nivo u Evroligi, naročito posle terorističkog napada u Briselu, posle kog su dva državljana Švedske izgubila život. Zbog nemilih situacija na Bliskom Istoku, košarkaši Makabija odigrali su svega jednu utakmicu u Evroligi ove sezone. Iz Tel Aviva su prisiljeni da igraju domaće utakmice na Kipru, a večeras će odmeriti snage sa Valensijom u Španiji u 3. kolu elitnog takmičenja.

Duel izraelskog tima i Armanija iz Milana je odložen zbog očiglednih razloga, pa će Makabi danas odigrati prvi meč još od duela sa Partizanom i to pod posebnim uslovima. Kako bi pružili adekvatnu zaštitu igračima kluba iz Tel Aviva, Valensija je angažovala čak 700 policajaca, koji će biti raspoređeni u hali. A, posle svega što se izdešavalo na Bliskom Istoku, ova utakmica okaraktenisana je kao događaj visokog rizika.

 

 

Uoči ovog duela predstavnici Valensije su pružili su maksibalnu podršku igračima Makabija i njihovim porodicama.

"Ako Makabi dođe sa dvanaest igrača, sa tamošnjim porodicama, sa situacijom u kojoj žive, i oni dođu da igraju, ne treba da postavljamo nikakve prepreke. Utakmica je visokog rizika. Mnogo je očiglednih stvari koje vidimo svaki dan, ali moramo da unesemo malo razuma i mira. Biće to sportski događaj", rekao je trener španskog tima Aleks Mumubru i dodao:

"Klub čini sve što je u njegovoj moći da obezbedi maksimalnu bezbednost u La Fonteti i okolini. Postoje stvari koje su svima van domašaja, poput onoga što se dogodilo u Briselu, ali morate da prenesete mir, da pokušate da razmišljate o sportu, a nesportske stvari izostavite."

Ovo će biti prvo od najmanje četiri uzastopna gostovanja košarkaša Makabija u Evroligi, a večeras će igrači gostujućeg tima izaći na parket u crnim dresovima u znak podrške nevino nastradalim civilima, koji su se našli u centru sukoba Palestinaca i Izraelaca.