ABA liga

Partizan srušio Studentski centar u Podgorici: Odlično drugo poluvreme crno-belih

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.03.2024 18:57
detalj s meča košarkaša Studentskog centra i Partizana, u kom su slavili crno-beli SC Derbi/Filip Filipović
detalj s meča košarkaša Studentskog centra i Partizana, u kom su slavili crno-beli

Košarkaši Partizana drugi put ove sezone uspeli su da savladaju Studentski centar Derbi, ovog puta u meču 24. kolu ABA lige , igranom u Podgorici - 78:84 (26:20, 15:18, 17:25, 20:21). Mada umorni od duplog kola Evrolige, uspeli su da se izjednače sa ekipom Budućnosti u ukupnom skoru, odnosno poprave šanse da sa drugog mesta uđu u odlučujuću fazu odbrane primata u regionalnom takmičenju. 

"Parni valjak" bolje je ušao u meč, poveo brzo s 5:0, ali je imao nekoliko praznih hodova tokom prve četvrtine, što je raspoloženi domaćin kažnjavao košgeterskim serijama. Od kako su prešli u vođstvo (10:9), "studenti" su samo jednom, ubrzo posle toga, ispustili prednost pre odlaska na prvi mini odmor.

Ona je išla do osam poena i to prvenstveno zahvaljujući boljim procentima realizacije šuteva za tri poena (75 odsto naspram 40 odsto gostiju) i slobodnih bacanja (85:66), ali i brojnijim skokovima (8:5). Druga deonica nije promenila odnos snaga, mada su je izabranici Željka Obradovića rešili u svoju korist. 

Crno-beli su popravili korišćenje "zicera", u trenucima prekida (80 odsto), bolje im je išao od ruke i šut za dva poena, ali zato nisu iskoristili nijedan od pet pokušaja sa linije 6,75 metara. Uprkos problemima beogradskog sastava, iz kog je ovog puta izostavljen Avramović, uspeo je da ode na veliku pauzu s malim zaostatkom (41:38).

 

 

Uz žal zbog prokockanih prilika posle dva izjednačenja (33:33, 35:35), ali uz svest da imaju s kim i s čim da preokrenu duel. To su uradili već na startu treće četvrtine, da bi posle 44:45 stvar držali u sopstvenim rukama. Razlika je išla gore - dole, najdalje do + 6, jer je Partizan u tom periodu češće ubacivao dva poena, više skakao, ređe gubio i češće krao lopte.

Na otvaranju zadnje dekade, gosti su dodatno popravili skor, pa upali u kovitlac (ne)sportskih ličnih grešaka i rivalovih slobodnih bacanja, zbog čega je Studentski centar prišao na jedan poenterski dvokorak (65:67), na nešto manje od osam minuta do fajront gašenja svetla u dvorani, inače dva puta delimično prekidanog u tom delu susreta. 

Međutim, to je bio zadnji trzaj crnogorske ekipe, jer je kvalitetniji protivnik rutinski priveo posao kraju, upisavši važan trijumf pred skoriji početak plej-of runde borbe za trofej regionalnog šampiona u igri pod obručima.

Na krilima Balše Koprivice (20 poena, uz osam skokova), Džejmsa Nanelija (17 p, 5 sk, 3 asistencije) i Kevina Pantera (16 poena) došli su do 18. pobede u ovoj ABA sezoni, pa uz šest poraza, imaju identičan učinak kao Budućnost, s kojom će u sledećem kolu ući u klinč za pred plej-of poziciju iza Crvene zvezde. 

Na drugoj strani, ubedljivo najbolji je bio Dokins sa 21 poenom, ali to na kraju nije bilo dovoljno da se pripreti crno-belima, pred njihov povratak u "Moraču" i duel sa najtrofejnijim crnogorskim klubom. Između toga, Partizan čeka beogradski megdan sa Olimpijakosom (28. mart), u kom će probati da se primakne plej-inu Evrolige. 

AdmiralBet ABA liga, 24. kolo

četvrtak

FMP - Budućnost 84:76

petak

Borac - Zadar 89:81
Split - Cibona 76:83

subota

Cedevita Olimpija - Mornar 105:89
Igokea - Krka 90:84

nedelja

SC Derbi - Partizan 78:84

ponedeljak

Crvena zvezda - Mega 20.00 (TV Arena 1 Premium)

 

Standings provided by Sofascore