ABA liga

"Večiti derbi" na TV Arena sport: Partizan i Zvezda u ljutoj borbi za vrh tabele i pol poziciju u plej-ofu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.03.2023 08:27
"Večiti derbi" na TV Arena sport: Partizan i Zvezda u ljutoj borbi za vrh tabele i pol poziciju u plej-ofu MN Press

Pred nama je još jedna košarkaški "večiti derbi", ukupno peti ove sezone. Crvena zvezda je imala više uspeha, s obzirom na to da je pobedila u AdmiralBet ABA ligi, Evroligi i polufinalu Kupa "Radivoja Koraća", dok je Partizan bio bolji u evroligaškom revanšu odigranom u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Beogradski derbi igra se u "Štark areni" od 20.30 (TV Arena 1 Premium) i biće to prvi put da crno i crveno-beli odmeravaju snage u regionalnom takmičenju u najvećoj srpskoj dvorani. Ako se uzme u obzir važnost duela, a mnogi su predstojeći okršaj proglasili derbijem sezone, očekuju se pune tribine, odnosno oko 20.000 navijača.

Partizan je trenutno ispred Crvene zvezde jer je u 20 odigranih kola stigao do skora od 18 pobeda i dva poraza. I ekipa sa Malog Kalemegdana ima isto toliko neuspeha, ali i meč manje. Ukoliko "parni valjak" pobedi najvećeg rivala, biće na korak od osvajanja prvog mesta u regularnom delu i pol pozicije na početku plej-ofa.

Partizan i Zvezda uzdrmani su porazima u Evroligi, ali je momenat mnogo bolji za tim Željka Obradovića, koji igra odlično u poslednje vreme, a posebno u elitnom evropskom takmičenju, gde je i te kako konkurentan za plasman u Top 8. Ekipa trenera Duška Ivanovića polako posustaje i uzdrmana je porazima od Cibone u ABA ligi, odnosno Panatinaikosa u Evroligi. Atinski neuspeh je šanse Zvezde za plasman u plej-of sveo praktično na teoriju.

 

 

Ako pogledamo statistiku u prethodna četiri derbija, ekipa Željka Obradovića je uglavnom dobijala prvu četvrtinu, dok je Zvezda uvek bila bolja u poslednjoj deonici. Tome u prilog govori činjenica da su u dva duela uspeli da se vrate nakon dvocifrenog zaostatka, a naročito je bio drastičan primer u polufinalu Kupa "Radivoja Koraća", kada je tim Duška Ivanovića anulirao -18 i na kraju u finalu odbranio trofej.

Što se učinka igrača tiče, Nemanja Nedović i Luka Vildoza predvodili su listu strelaca Zvezde u derbijima, gde su, zanimljivo, postigli po 74 poena i niko od bekovskog tandema crveno-belih nije bio efikasniji.

Sa druge strane, u taboru Partizana najviše su se istakli Kevin Panter i Dante Egzum sa 45 i 47 poena, dok su najbolji pojedinci u meču u kom su crno-beli slavili, bili Zek Ledej i pomenuti Egzum sa po 20 poena. 

Duplo kolo Evrolige i teško gostovanje u Splitu, sigurno je ostavilo danak na svežinu igrača Partizana, a toga je svestan i trener Željko Obradović.

"Usred svega ovoga što igramo u Evroligi došla je i ta utakmica. Izuzetno je važna i za nas i za Crvenu zvezdu. Znamo koliki je ulog i probali smo da se spremimo na najbolji mogući način. Videćemo kako će to da izgleda danas. Još jednom, poziv navijačima za fer i sportsko navijanje. Važnost utakmice je velika, da budu pravi kao što su bili tokom cele sezone", rekao je Obradović.

Slično mišljenje imao je i strateg Crvene zvezde Duško Ivanović.

"Igramo protiv ekipe koja igra jako dobro, ovo nam je već peti duel ove sezone i poznajemo se sada već jako dobro. Kompletni su, i jasno je da nas očekuje utakmica u kojoj želimo da odigramo dobro, a koja će najverovatnije odlučivati o prvom mestu pred doigravanje u regionalnoj ligi", zaključio je trener crveno-belih.

AdmiralBet ABA liga, 21. kolo

Subota

Igokea - FMP SoccerBet 77:70
Cibona - Budućnost 83:87

Nedelja

Mega Mis - MZT 93:86

Zadar - Cedevita Olimpija 81:597
Mornar - Borac Mozzrat 104:99

Ponedeljak

SC Derby - Split 18.00
Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda Meridianbet 20.30 (TV Arena 1 Premium)