ABA liga

Crvena zvezda napunila koš Partizana, ali nije mogla sa Cedevita Olimpijom: Tek drugi poraz crveno-belih u ABA ligi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.01.2024 19:04
Košarkaši Crvene zvezde i Cedevita Olimpije MN Press
Košarkaši Crvene zvezde i Cedevita Olimpije

Posle pobede u "večitom derbiju" Evrolige sa Partizanom i bitnog koraka napred u elitnom takmičenju, Crvena zvezda je otišla u rikverc u AdmiralBet ABA ligi, jer je umesto da potvrdi svoju lidersku poziciju u regionalnom košarkaškom takmičenju doživela poraz na terenu Cedevita Olimpije - 96:86 (23:21, 26:16, 21:28, 26:21). 

Ljubljančani su u prvom ovosezonskom duelu sa crveno-belima doživeli pravi debakl u Beogradu (94:51), da bi večeras već u sedmom minutu okrenuli vodu na svoju vodenicu. Tako što su očas posla, iz minus 5 otišli na +1 (12:11), serijom od 7:1 u duelu sa favorizovanim sastavom Janisa Sferopulosa. 

 

 

Nisu se dali crveno-beli, uzvratili su se preokretom, ali je domaćin na kraju bio taj što je sa sitnom zalihom počeo drugu deonicu. Pa, nastavio u ubitačnom poenterskom ritmu. Dok su gosti imali probleme u defanzivi i forsirali šut iz ne baš dobrih pozicija, "zeleni" su produžavali distancu. Do čak +17 u jednom trenutku (38:21).

Zvezda je tek četiri minuta pre odlaska na veliki odmor provukla loptu kroz mrežicu, kada je Nedović povukao seriju 8:2 za srpski tim i napravio pritisak na slovenačku ekipu. Spuštali su bivši srpski reprezentativac i saigrači zaostatak na jednu cifru, ali su na pauzu ipak otišli sa dve (49:37).

Ni u trećoj četvrtini štošta nije išlo od ruke Zvezdinim igračima, ali su na kraju uspeli da budu efikasniji u tih 10 minuta, mada je Cedevita Olimpija zadržala vođstvo, koje je u jednom trenutku ponovo išlo do +18 (56:38). Na kraju trojkaškog obračuna u tom delu utakmice, crveno-beli su ipak prišli na obećavajuću blizinu rivalu (70:65).

 

 

U biti ili ne bidi dekadi, u par navrata su još jače zaduvali za vratom slovenačkom sastavu, ali ovaj je uvek odbijao te atake, nalazio način da se stabilizuje i vrati u pobednički ritam. Posle opasnog tanjenja poenterskog kredita na 84:80, Kobs i Glas su ugasili odveli Olimpijin "brod" na bezbednu daljinu (91:80) i dali razloga domaćin navijačima da počnu sa slavljem, jer nije mala stvar skinuti "skalp" jačem i boljem od sebe.

Očigledno umornog od još jednog u nizu duplih kola u Evropi i velike bitke sa Partizanom. Ljubljančani su znali to da iskoriste, sa Karlom Matkovićem u ulozi prvog timskog strelca (23). Iz suparničkog tabora najviše mu je parirao Jago Mateus (24). 

Sve to, međutim, neće biti toliko bitno ako se ispostavi da je povreda noge Miloša Teodosića teže prirode, jer se zna koliko njegova inteligendija i percepcija znače za igru šampiona Srbije. 

AdmiralBet ABA liga, 15. kolo

četvrtak

Igokea - Split 77:80

petak

Budućnost - Mornar 103:100 

FMP - Cibona 72:77

subota

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 96:86

Partizan - Krka 19.00 (TV Arena 1 Premium)

ponedeljak

Borac - Mega 18.00 (TV Arena sport 1)

utorak

Zadar - SC Derbi 18.00 (TV Arena sport 1)

 

Standings provided by Sofascore