ABA liga

Direktor KLS tražio od ABA da se ukine ograničenje o broju klubova iz jedne zemlje

komentari (0)

Izvor: Tanjug

18.09.2023 13:12
Direktor KLS tražio od ABA da se ukine ograničenje o broju klubova iz jedne zemlje MN Press

Direktor Košarkaške lige Srbije Aleksandar Grujin uputio je zvaničan dopis sportskom direktoru ABA lige Miliji Vojinoviću sa inicijativom da se ukine ograničenje o broju klubova iz jedne zemlje koji mogu da učestvuju u Prvoj ABA ligi, saopšteno je danas iz KLS.

Kako se navodi u dopisu, za ovu odluku su na Skupštini i Predsedništvu KLS glasali svi klubovi, osim jednog člana koji je bio uzdržan.

"Kako ste već upoznati, klubovi iz Srbije koji igraju Prvu ABA ligu su već nekoliko puta pokretali ovo pitanje, ali nisu nailazili na razumevanje. Smatramo da je ovo jedini način da se ispoštuje sportski rezultat i da teren bude jedino merilo za igranje u Prvoj ABA ligi. Povećanjem broja klubova iz jedne zemlje na šest ili ukidanjem granice bi se podigao i kvalitet košarke u celom regionu i svim zemljama učesnicama", stoji u dopisu KLS.

Takođe, Grujin je u dopisu podsetio da je pogrešno što KK Zlatibor, koji godinama ulaže ozbiljan novac, kao osvajač Druge ABA lige nije mogao da igra u Prvoj ABA ligi direktno po sportskom plasmanu. 

Grujin je dopisu naveo i da postoji mogućnost i veoma apsurdna situacija da ako prvih pet klubova na tabeli budu iz Srbije, da bi peti klub potencijalno mogao da ispadne iz Prve ABA Lige, što ni po kojim merilima ne bi bilo ni fer ni pošteno.

"Ukoliko do ove promene ne bude došlo, mi kao Liga ne vidimo poentu da naši klubovi nastupaju u Drugoj ABA ligi, jer im osvajanje iste ne garantuje ništa, pa je samim tim i dodatno ulaganje sredstava kako bi se Druga ABA Liga osvojila nepotrebno", navedeno je u dopisu.