Vesti iz fudbala

Još jedan Srbin selektor Kine: Aleksandar Janković "prekomandovan" u najjači tim

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.02.2023 10:38
Još jedan Srbin selektor Kine: Aleksandar Janković "prekomandovan" u najjači tim MN Press

Posle košarkaške reprezentacije Kine, koju je nedavno preuzeo Aleksandar Đorđević, i najbolja fudbalska selekcija najmnogoljudnije zemlje sveta imaće Srbina za selektora. 

Aleksandar Janković (50) vodiće ovu azijsku reprezentaciju, sa ciljem da je odvede na Svetsko prvenstvo 2026.

Nekadašnji trener Crvene zvezde se u Kini nalazi od 2018. godine i prošao je kroz nekoliko selekcija. Prvo je bio angažovan u U-19, pa je dve godine proveo u U 20 timu, a poslednje dve godine radio je kao selektor U 23. Fudbalska federacija Kina, očigledno, ima ogromno poverenje u srpskog stručnjaka, pred kojima je sada veliki izazov.

Kina je do sada samo jednom učestvovala na Mundijalima i to 2002. sa Borom Milutinovićem. Takođe, Jankovića na novom poslu očekuje i Azijski kup, koji se od 6. do 19. jula održava u Kataru.

 

 

Janković je prvi samostalni posao dobio na "Marakani" 2007. godine, a pre toga je radio kao asistent trenerima u Zvezdi, Levskom, Metalurhu iz Donjecka, Lokerenu i moskovskoj Lokomotivi. Kao šef stručnog štaba sedeo je još na klupama Lokerena, mlade reprezentacije Srbije, Mehelena i Standarda iz Liježa.

Debi na klupi Kine imaće u Oklandu u prijateljskoj utakmici protiv Novog Zelanda 26. marta, a tri dana kasnije odigraće još jedan meč sa ovom selekcijom.