Vesti iz fudbala

Završen takmičarski deo sezone Sportskih igara mladih u Splitu

komentari (0)

Izvor: Tanjug

25.08.2023 10:45
Završen takmičarski deo sezone Sportskih igara mladih u Splitu MN Press

Takmičarski deo sezone Sportskih igara mladih (SIM) završen je poslednjim utakmicama "Coca-Cola kupa" u malom fudbalu. Na međunarodnoj završnici u Splitu okupili su se pobednici državnih finala iz sve tri zemlje učesnice – Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U publici su bili mnogi SIM ambasadori i prijatelji Igara - predsednik UEFA Aleksander Čeferin, predsednik UO Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, Predrag Mijatović, Zvonimir Boban, Nemanja Vidić...

Podršku su SIM-ovci imali i od predstavnika delegacije Srbije među kojima su bili ministri Zoran Gajić i Tomislav Žigmanov, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predsednik OKS Božidar Maljković i drugi brojni gosti. Po završetku utakmice na splitskoj Rivi održan je i prigodan svečani program Predsednik i osnivač Sportskih igara mladih Zdravko Marić zahvalio se posebno predsedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu, za koga je rekao da se poistovetio sa Igrama i da će se zahvaljujući njemu od sledeće godine Igre održavati i u Sloveniji.

Marić je iskoristio priliku da se zahvali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za koga je istakao da je od prvog dana održavanja Sportskih igara mladih dao svesrdnu podršku održavanju ove manifestacije. Za kraj, Marić je najavio da će se sledeće godine i u Srbiji održati događaj sličan ovogodišnjem programu zatvaranja u Splitu.

Ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić pohvalio je organizaciju koja se, kako je rekao, najbolje oslikava na licima dece. Gajić je osvrćući se na politička dešavanja, ne samo u regionu, već i globalno, sport okarakterisao kao najvažniji medij u koji svako ko želi pomirenje i mir treba da ulaže. Ovogodišnju završnicu Sportskih igara mladih ispratio je i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, koji je rekao da se u Splitu pokazalo da igra spaja, da su mladi bez predrasuda i da se na ovaj način doprinosi otopljavanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Čuveni fudbaler Predrag Mijatović je dugogodišnji prijatelj Sportskih igara mladih, a od 2019. i SIM ambasador. Mijatović je Igre označio kao mesto gde počinje prva edukacija kako funkcionisati kao tim, kako se družiti na pravi način i zaboraviti na tehnologiju.

Finale sezone održaće se večeras u okviru "Coca-Cola All Star Day-a", gde će Nemanja Vidić i Darijo Srna biti proglašeni za nove SIM ambasadore, a predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič uz svetske velemajstore igraće šah sa SIM-ovcima i gostima. Potom sledi revijalna utakmica u padelu u kojoj će Naser Al Kelaifi u paru sa Zvonimirom Bobanom igrati protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića.

Za kraj revijalnu utakmicu odigraće reprezentacija SIM-ovaca protiv gostiju među kojima će biti i Luis Figo, Havijer Zaneti, Mario Stanić i drugi. Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta za decu i mlade u Evropi, koja za cilj ima spajanje dece regiona i promociju fer-pleja, tolerancije i zdravih stilova života. Igre su ove godine u Hrvatskoj održane 27. put, u BiH 13. put, a sezona koja je upravo završena bila je jubilarna 10. u Srbiji.