Vesti iz fudbala

Počinje Bundesliga: Bajern se "kladi" na Harija Kejna, "milioneri" i Lajpcig hoće da suveren abdicira

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.08.2023 10:56
Počinje Bundesliga: Bajern se "kladi" na Harija Kejna, "milioneri" i Lajpcig hoće da suveren abdicira Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader, File

Dolazak Harija Kejna u Bajern za rekordnu sumu od 100 miliona, a pre svega saga koja je se danima, iz sata u sat, pratila svuda u svetu, bacila je u senku start Bundeslige. Šampion iz Minhena koji vlada poslednjih 11 godina (ukupno 33 titule) večeras gostuje u Bremenu i već od starta se očekuje da Kejn ubaci u petu brzinu i opravda uložen novac.

Kladio se trener Tomas Tuhel na kapitena Totenhema, veruje da je Bajern dobio pravog naslednika Roberta Levandovskog, gol mašinu za napad i na Ligu šampiona. Prošle sezone je Borusija iz Dortmunda bukvalno "poklonila" sama titulu Bavarcima u poslednjem kolu, ali se čini da će Bajern morati do kraja prelaznog roka da dovede golmana i još jednog veznog igrača ozbiljnog kvaliteta kako bi se želje možda pretvorile u stvarnost.

Prodao je Bajern Lukasa Ernandeza, Sadija Manea, Marsela Sabicera, Jana Zomera, otišao je Dalej Blind, nije otkupljen Žoao Kanselo. Stigli su Kejn, korejska "stena" Kim Min-jae, a kao slobodni igrači levi bek Rafael Gereriro i vezni igrač Konrad Lajmer. 

Borusija iz Dortmunda je imala prošle sezone pehar u rukama sve do pred kraj utakmica, a onda je sve bacila u vodu. Napunili su kasu prodajom Džuda Belingema u Real (103 miliona evra), ostali su bez Gereira, Dahuda, Paslaka, Modeseta, Šulca. Doveli su Nmeču, Sabicera, Bensebainija, Torgena Azara, pa trener Edin Terzić veruje da njegov tim može i na tron.

Samo četvorica iz Srbije

Sve je manje fudbalera iz Srbije u Bundesligi, ove sezone će igrati samo njih četvorica. Erhan Mašović je ostao u Bohumu, Muiloš Veljković u Verderu, Miloš Pantović u Union Verlinu, a mladi, bivši igrač Vojvodine Jovan Milošević je ovog leta stigao u Štutgart.

Red Bul Lajpcig je napravio restart, prodao je vedete za 240,7 miliona evra, investirao 151,5 miliona evra i ako je suditi po meču Superkupa, u kome su rezultatski uverljivo sa 3:0 savladali Bajern trener Marko Roze može da se nada i trci u troje za "šampionski tanjir". Otišli su Gvardiol, Soboslaj, Nkunku, Sorlot, Krauz, Martinez, Anhelinjo, Lajmer, ali stigla je sveža krv željna afirmacije. Lui Openda, Benjamin Šeško su već pokazali da će biti opasni pred golom rivala, Lukeba je zamena za Gvardiola, Baumgartner i Zeivald u veznom redu, na pozajmicama su odlični Ćavi Simons i Fabio Karvaljo. Brzi su, hitri, agresivni, sa dobrom tranzicijom i sa već dokazanim igračima poput Tima Vernera, Danija Olma,. Jusufa Pulsena, Kevina Kampla, Emila Forsberga, Lukasa Klostermana, Vilija Orbana...

Union Berlin, koji se sprema za Ligu šampiona, te Bajer Leverkuzen, Frajburg, Ajntraht Frankfurt, pa pojačani Volfsburg su kandidati za Evropu. Svake godine poneko iznenadi, pa u tu grupu spadaju Majnc, Hofenhajm, dok će ostali voditi bitku za opstanak.

Što se prelaznog roka tiče, na 237 dolaznih transfera uloženo je 643.029.487 evra, a na 207 izlaznih zarađeno je 746.303,380 evra. Bundesligaši su u "plusu" 103.273.893 evra, najviše pomenuti Lajpcig. Prosek godina lige je 25,6, a starnci čine 49,2 odsto (262 od 532).

Parovi prvog kola, Petak: Verder - Bajern (20.30), Subota: Bajer L. - Lajpcig, Volfsburg - Haidenhaim, Hofenhajm - Frajburg, Štutgart - Bohum, Augsburg - Borusija M (15.30), Borusija D. - Keln (18.30). Nedelja: Union Berlin - Majnc (15.30), Ajntraht F. - Darmštat (17.30).