Vesti iz fudbala

Potpuna ludnica u Brizbejnu: Australija u polufinalu Svetskog prvenstva nakon 10 serija penala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.08.2023 12:14
Potpuna ludnica u Brizbejnu: Australija u polufinalu Svetskog prvenstva nakon 10 serija penala Tanjug/AP Photo/Tertius Pickard

Reprezentacija Australije treći je polufinalista na Svetskom prvenstvu koji se održava u ovoj zemlji i na Novom Zelandu. Suorganizatorke Mundijala su u spektakularnoj utakmici bile bolje od selekcije Francuske i nakon 0:0 u regularnom delu meča i posle dodatnih pola sata, igre slavile 7:6 nakon deset serija jedanaesteraca.

A to, kako je izgledala penal završnica je za priča za sebe. Nezvesnost i drama su bile na vrhuncu, a pre nego što su uspele da postanu tek druga domaća selekcija koja se plasirala u polufinale smotre najboljih svetskih selekcija, Australijanke su propustile dve meč lopte.

Francuskinje su krenule promašejem u prvoj seriji, domaće igračice se revanširale na isti način u drugoj, Evropljanke ponovo bile neprecizne u petoj, a onda je jedanaesterac odlučila da izvede golman domaćeg sastava Makenzi Arnold. I promašila. Odnosno pogodila je stativu.

Usledila su potom po tri udarca u kojima su izvođači bili precizni, a onda je red došao na Kenzu Deli kojoj je Arnold odbranila udarac, ali je ranije napustila gol liniju pa je penal izveden ponovo, da bi i u ponovoljenom jedanaestercu čuvarka mreže domaćih uspela da odbrani udarac rivalki.

Međutim, u narednoj seriji je neprecizna bila i Kler Hant, a onda u desetoj Viki Bešo pogodila stativu, da bi Kortni Vajn pogodila za veliko slavlje više do 50.000 navijača na stadionu u Brizbejnu.

A, prštalo je na sve strane i pre penal završnice.. Oba tima su imala period igre kad su dominirala po terenu, a odbrne su morale dobro da se pomuče da u 120 i kusur minuta regularnog dela igre sačuvaju svoju mrežu, ali su na kraju u tome uspele.

Nekada zbog pada koncentracije među napadačicama i jedne i druge selekcije, nekada i zbog manjka sreće, a nekadfa i zbog sjajnih intervencija Mekenzi Arnold na golu Australje, odnsono pauline perju manin.

Ipak, na kraju drugog produžetka, selektor evropske selekcije, Erve Renar je odlučio da iz igre izvede prvu čuvarku mreže i umesto nje uvede Solenu Durand kao stručnaka za zaustavljanje jedanaesteraca. I nije pogrešio, jer je ova devojka pokazala sigurnost, prilikom većine udaraca rivalki je pogodila stranu, čak dva puta zaustavila udarac protivnica, ali ništa to nije vredelo.

Svetsko prvenstvo za fudbalerke, mečevi četvrtfinala

Petak

Španija - Holandija 2:1 posle produžetaka (1:1, 0:0)
/Kaldentej 81p, Paraljuelo 111 - Van der Gragt 90+1/

Japan - Švedska 1:2 (0:1)
/Hajaši 87 - Ileštet 32, Angeldal 51/

Subota

Australija - Francuska 7:6 posle penala (0:0)
Engleska - Kolumbija 12.30 (TV Arena sport 3 Premium)