Vesti iz fudbala

Preminuo slavni Luis Suarez: Španski fudbal ostao bez svog prvog osvajača Zlatne lopte

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.07.2023 11:29
Preminuo slavni Luis Suarez: Španski fudbal ostao bez svog prvog osvajača Zlatne lopte Screenshot/Youtube

Legendarni španski fudbaler, Luiz Suarez Miramontes, preminuo je u 88. godini života, od posledica teške i kratke bolesti, a vest o njegovom odlasku pogodila je sve u njegovoj domovini, koja će ga uvek pamtiti kao svog prvog dobitnika prestižne Zlatne lopte. 

Nekada vrhunski centarfor igračku karijeru je započeo u Deportivo La Korunji, posle čega je šest godina proveo u Barseloni, pa devet u Interu iz Milana, uzevši veliki broj trofeja sa oba klujba. Nosio je i dres Sampdorije, a za reprezentaciju Španije odigrao je 32 meča i dao 14 golova.

Zlatnu loptu osvojio je 1960. godine, kao prvi Španac kom je to pošlo za rukom, u vreme kada su sportski novinari birali samo najbolje evropske igrače u ekipama sa Starog kontinenta. "Zlatno stopalo", posebno priznanje koje je izloženo ispred jednog hotela u Monaku, dobio je 2008. godine. 

 

 

 

Bavio se i trenerskim poslom, a vodio je Đenovu, Inter, Kaljari, Spal, Komo, Deportivo i Albasete, dok se u Inter vraćao još dva puta. Osam godina bio je selektor mlade reprezentacije Španije (od 1981. do 1989. godine), pa je preuzeo seniorski tim "crvene furije".