Vesti iz fudbala

Palađi Sabolč za TV Arena sport: Mi smo srpski Lester, s domaćinskim poslovanjem i evropskim ambicijama

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

12.07.2023 10:22
Palađi Sabolč za TV Arena sport: Mi smo srpski Lester, s domaćinskim poslovanjem i evropskim ambicijama MN Press

Pre početka sezone 2022/2023. niko nije video TSC tik iza Crvene zvezde na kraju MozzartBet Superlige Srbije, ali kao u narodnoj mudroliji "nije kome je rečeno, već kome je suđeno", fudbaleri iz Bačke Topole prevazišli su tuđe računice, pa i svoja očekivanja, a za poziciju viceprvaka nagrađeni su istorijskim izlaskom u kvalifikacije za Ligu šampiona. I to u fazi u kom im u slučaju eliminacije sleduje jesen u Ligi Evrope, što je pre samo četiri godine bio pusti san, jer je klub tek tada, kao pobednik MozzartBet Prve lige, ušao u elitni domaći fudbalski rang. 

I, ako je suditi po onome što za sajt TV Arena sport kaže generalni direktor Palađi Sabolč, nema nameru da se uljuljka na lovorikama ili, još gore, doživi sudbinu u nebesa vinutih pa propalih sportskih kolektiva u zemlji. 

"Napredujemo koracima od sedam milja, kako kažete, ali ne radi se tu jedino o ove poslednje četiri godine. One su faza procesa dugog dve decenije u kom smo ambiciozno, ali umereno i postepeno pomerali granice. Sada smo "samo" došli do nečega o čemu smo sanjali, istina, nemajući predstavu na početku sezone da ćemo stići do drugog mesta i kvalifikacija za Ligu šampiona. Te stvari nam daju vetar u leđa i čine nas još zahtevnijim prema samima sebi u budućnosti. Želimo da se ponavljamo, tj. svake sezone izlazimo u Evropu. Biće oscilacija, sve to ide u rok službe, ali namera nam je da konstantno držimo visok takmičarski nivo". 

Jeste li na tom putu osećali potcenjivački stav većih fudbalskih sredina u zemlji?

"Mislim da smo se poznatom utakmicom protiv Steaue uvukli u srca ljubitelja fudbala u Srbiji, toliko da su počeli da pored svojih klubova navijaju i za nas, dolaze na naše mečeve ili nas prate i bodre iz inostranstva. Ljudi su prepoznali i zavoleli naš napadački fudbal, kažu da smo doneli svežinu svojim stilom i da im se dopada što takvi teramo i protivnike da igraju slično.

A, rivali sa terena? Kako ste pridobijali njihovo, ne deklarativno već iskreno, poštovanje?

"Partije i rezultati protiv Crvene zvezde, Partizana, Čukaričkog i Vojvodine prate našu koncepciju i planove, svima jasno dajući do znanja ko smo, čemu težimo i kakav smo put rasta izabrali. Protiv nas se mora biti ozbiljan i fokusiran".

Koliko god Srbija većinski bila podeljena u podršci dva najveća kluba sigurno bi volela da nam se desi neki Lester, kao u Engleskoj. Kako vam zvuči TSC šampion?

"Mi smo već srpski Lester, jer smo razdvojili večite rivale i otišli u kvalifikacije sa Ligu šampiona. S mnogo manjim budžetom od njihovih. Ponosimo se tim, ali takođe imamo realnu predstavu o našim ograničenim mogućnostima za finansijski manevar na fudbalskom tržištu". 

Smetaju li vam komentari tipa "ne bi TSC bio tu gde jeste da je Partizan pravi"?

"Činjenica je da su nam mnoge stvari išle na ruku i da smo u jednom delu prvenstva iskoristili trenutak kada je veliki klub kao što je Partizan imao nekih svojih problema. Ali, daleko od toga da su naši istorijski rezultati posledica tuđih slabosti. Posedovali smo i posedujemo kvalitet, čemu u prilog idu i naši rezultati protiv Partizana. Drugih velikih klubova, takođe. Naravno, zahvalni smo crno-belima, Zvezdi i ostalima što su godinama podizali UEFA koeficijent naše lige, dotle da i viceprvak dobije priliku da se bori za Ligu šampiona. Uvek smo navijali za njihove uspehe, zarad opšteg dobra, nadam se da ćemo i mi dati doprinos u skupljanju bodova".

Da li ste kao klub spremni za grupnu fazu UEFA takmičenja? U svakom smislu te reči?

"Od stranih fudbalskih agenata čujemo da naš način igre ima prođu i u Evropi, otuda njihovo zanimanje za igrače TSC-a ovog leta. Jedan Salcburg pronašao je pojačanje u našim redovima, a prodaja Ratkova donela nam rekordnu zaradu. Zvali su nas i za Veljka Ilića, ali smo za njega procenili da još nije dovoljno zreo za toliki iskorak u karijeri. Da ne nabrajam dalje. Naravno, radili smo i u suprotnom smeru, jer treba formirati tim za oba koloseka. Koliko nam je važno da se u što boljem svetlu pokažemo na međunarodnoj sceni toliko imamo svest o tome da su nam svako sledeće prvenstvo i Kup kvalifikacioni. Moramo naći način paralelnog funkcionisanja, a da pritom ostanemo verni svojoj ideji i selektiranju, bez zaletanja s trošenjem novca na novajlije. Dovodimo ono što nam je potrebno i što možemo da priuštimo.

Hvalite se napadačkim konceptom, da li se radi o izbranom pravcu ili prilagođavanju datim okolnostima? Ima li prostora za poređenje sa ofanzivnom Barselonom, u tom smislu? 

"Prve takve korake napravili smo u vreme Zoltana Saba, dok još nismo ušli u Superligu. Predsednik Janoš Žemberi rekao je kako bi bilo lepo da do rezultata dolazimo napadačkim fudbalom, a naš divni trener i ja smo stali iza njega i gurali tu priču. Birali smo fudbalere sposobne da isprate zadatu ideju, što nam je olakšavalo posao. I danas je tako, pa klub ne upada u problem prilagođavanja novim trenerima i njihovim koncepcijama". 

Je li Žarko Lazetić trener za TSC na duže staze?

"Sigurno je da će u nekom trenutku poželeti i dobiti priliku da se oproba u Evropi, to je prirodan proces. Do tada nam je želja da što duže sarađujemo i držimo se igre kakva nam je donela vanredne rezultate prošle sezone. Ima punu podršku predsednika i mene, mislim da se dobro oseća kod nas, a svim učinjenim pokazao je svoj trenerski kvalitet". 

Kako, za razliku od mnogih drugih, uspevate da ispunjavate ono na šta se ugovorom, finansijski, obavežete igračima i struci? 

"Imamo na platnom spisku veliki broj zaposlenih u klubu, a ne samo igrače i stručni štab prvog tima. To nas obavezuje da domaćinski poslujemo, kako bi svi imali primanja adekvatna njihovim poslovima. Uvek smo dugoročno razmišljali i vrlo se racionalno ponašali, sada kada smo lepo prohodovali od prodaje igrača još više. Kao što smo svojevremeno odustali od jednog od viših rangova takmičenja tako sada stojimo s obe nove čvrsto na zemlji. Ne rasipamo se, jer želimo dugo da trajemo i rastemo", zaključuje Palađi Sabolč, bivši igrač i sportski direktor TSC, čija je moderna fudbalska Akademija zamišljena kao budući centar okupljanja i školovanja najvećih fudbalskih talenata u okruženju, pa i mnogo šire.