Vesti iz fudbala

Treneri mlađih kategorija jednoglasni: Fudbal u regionu može i mora zajednički da se razvija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.06.2023 11:45
Treneri mlađih kategorija jednoglasni: Fudbal u regionu može i mora zajednički da se razvija TV Arena sport

Fudbalski treneri mlađih kategorija smatraju se bitnom karikom u vaspitanju i obrazovanju dece i mladih, a ne samo osobama koje se bave njihovim fizičkim performansama i usmeravaju ih ka vrhunskim rezultatima, jedan je od centralnih zaključaka do koga se, nakon intenzivnih diskusija i dinamičnih radionica, došlo na regionalnom umrežavanju u sklopu projekta “Stvaramo životne šampione”.

Predstavnici RFK Grafičar iz Beograda, HNK Gorica iz Velike Gorice, FK Željezničar iz Sarajeva, FK Sloga iz Doboja, Akademije Pandev iz Strumice, ŽFK Borec iz Velesa i DEKI5 kampa iz Beograda bili su u prilici da razmene znanja, iskustva, ali i primere dobre prakse u radu sa decom i mladima, pre svega stavljajući fokus na edukativnu i pedagošku ulogu sporta u stvaranju vrhunskih ljudi, pa tek onda vrhunskih sportista.

Okupljenim trenerima premijerno su prikazani i nalazi istraživanja o ulozi i položaju trenera danas, koje je u prethodnom periodu realizovao istraživački tim Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, a u nastavku su diskutovali i o različitim elementima modula za intenzivnije uvođenje neformalnog obrazovanja u redovne sportske aktivnosti.

Tokom okupljanja, prisutni su dobili i niz korisnih informacija o tome kako društveno odgovorno delovanje fudbalskih klubova učiniti interesantnijim za medije od strane Jovane Guzijan, novinarke TV Arena sport, ali i koji su regionalni i međunarodni donatorski fondovi raspoloženi da podrže eventualne nove ideje i inicijative aktera iz oblasti sporta.
 

Naša je obaveza, posebno zbog specifičnog trenutka u kome se društvo nalazi, da se još jače borimo za sve ono što smo od samog početka rada stavljali u fokus - solidarnost, toleranciju, razumevanje, fer plej, pozitivne vrednosti, regionalnu saradnju i povezivanje. Svesni smo da su, pored roditelja i škole, sportskih treneri takođe bitna karika u odgoju deteta, jer mu predstavljaju uzor. Naša je parola - u školu deca idu zato što moraju, a na sport jer žele i to samo po sebi govori o autoritetu koji sportski trener ima, i snazi pozitivnog uticaja koji može da izvrši. Stoga je ceo koncept Životnih šampiona i fokusiran na trenera kao pedagoga, na edukatora koji se u misiji stvaranja izvanrednih ljudi, životnih šampiona, a ne na treneru kao akteru koji je usmeren na rezultat i stvaranje sportskih šampiona”, izjavila je tokom sastanka Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta.

Regionalni konsultativni sastanak i umrežavanje trenera u sklopu projekta “Stvaramo životne šampione” realizuje se uz podršku UEFA fondacije za decu, a dodatni doprinos kvalitetu realizacije dala je i kompanija AMS Osiguranje, inače dugogodišnji partner i pokrovitelj različitih aktivnosti u sklopu koncepta Životnih šampiona.