Vesti iz fudbala

Titula će morati da sačeka: Sporting i Benfika remizirali, šampionska trka značajno zakomplikovana

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

21.05.2023 23:43
Titula će morati da sačeka: Sporting i Benfika remizirali, šampionska trka značajno zakomplikovana Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Ništa još nije rešeno u Portugalu. Sporting i Benfika remizirali su 2:2 (2:0) i tako značajno zakomplikovali šampionsku trku u Primeiri.

Sada će u narednom kolu Benfika igrati sa Santa Klarom, dok svoju šansu vreba Porto, koji se u poslednjoj rundi sastaje sa Vitorijom i samo mu trijumf dolazi u obzir, a "orlovi" ne smeju da pobede.

Na ovom meču Benfika je pobedom mogla po drugi put u istoriji da proslavi titulu na stadionu Sportinga, najvećeg rivala. Poslednji put su to uradili 1975. godine. Mogao je Rodžer Šmit da postane peti trener koji bi u prvoj sezoni kao šef struke "orlova" podigao trofej prvaka Portugalije. To je za sada pošlo za rukom Mađaru, Lipu Hercki, nekadašnjem treneru Crvene zvezde Miloradu Paviću, Sven-Goranu Eriksonu i čuvenom Toniju. Takođe Žoao Mario imao je priliku večeras da zvanično postane 13. fudbaler u istoriji koji bi bio šampion i sa Sportingom i sa Benfikom.

Što se ovog meča tiče, "lavovi" su bili mnogo bolji rival u prvom delu igre, i u 39. minutu je Francisko Trinkao doneo prednost svom timu, a za potpuni nokdaun Benfike pobrinuo se Usmane Diomande u 44. kada ga je sjajno uposlio Nuno Santoš.

Ipak, Šmit je uspeo da oporavi svoje momke na pauzi, koji su zaigrali značajno bolje u drugom poluvremenu, a za to su nagrađeni u 71. minutu golom Frederika Orsensa koji je čini se samo još više "raspalio" svoj tim.

Do važnog boda, Benfika je stigla u 94. minutu kada je posle ogromne gužve u kaznenom prostoru Sportinga najsnalažljiviji bio Žoao Neveš i uspešno poravnao na 2:2. Neveš je ujedno i najmlađi debitant u derbiju Lisabona još od Renata Sanšesa koji je po prvi put zaigrao u susretu dva ljuta rivaka u sezoni 2015/16.

Kao što smo već pomenuli, Benfiku očekuje susret sa Santa Klarom, u kom mora da pobedi, jer ukoliko odigra nerešeno, a Porto nadigra Vitoriju, plavo-beli će biti šampioni usled većeg broja postignutih golova na strani u međusobnim mečevima sa "orlovima".