Vesti iz fudbala

"Derbi de Lisboa" za titulu: Benfika želi proslavu 38. titule u domu Sportinga

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.05.2023 15:04
"Derbi de Lisboa" za titulu: Benfika želi proslavu 38. titule u domu Sportinga Twitter

Nacionalni šampionati u Evropi se polako privode kraju i u velikom broju njih trka za prvaka je dostigla tačku usijanja. U Portugalu je Benfika na korak od rekordne 38 titule prvaka države, a nju bi još večeras mogla da "overi" protiv jednog do dva najveća rivala – Sportinga.

"Derbi de Lisboa" igra se na stadionu "Žoze Alvalade" od 21.30 uz direktan prenos na TV Arena sport 1. Praktično, "orlovi" će imati priliku da pobedom proslave osvajanje pehara na terenu na kojem nikada nisu dobrodošli i gde su, uz Porto, najomrženiji gosti.

Benfika ima 83 boda i utakmicu manje, Porto je drugi sa 82 boda i ima male šanse da se popne na tron, čak i ako veliki rival izgubi večerašnji derbi. Lider će u poslednjem kolu 28. maja ugostiti Santa Klaru, a Porto Vitoriju Gimaraeš, pa je logično očekivati da ovi susreti prođu bez velikih iznenađenja.

 

 

U Lisabonu su je do sada završilo 57 titula i osvajali su ih Benfika (37), Sporting (19) i Belenenseš (1). U Portu 31, od kojih su "zmajevi" uzeli 30, a Boavista tek jednu. Inače, ovo su i jedini šampioni Portugala.

Ono što je zanimljivo, Benfika je poslednji tim koji je uspeo da odbrani titulu jer ju je osvajala 2011, 2012. i 2013. godine. Posle toga su se velikani portugalskog fudbala smenjivali na tronu, Porto je osvojio tri titule, na "Luž" su stigle dve, a još uvek aktuelni šampion Sporting je takođe tri puta bio prvak.