Vesti iz fudbala

Osvojen je i trofej koji je falio: Prva dupla kruna u karijeri Vladana Milojevića

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

21.05.2024 22:30
Vladan Milojević je osvojio prvu duplu krunu u trenerskoj karijeri MN Press
Vladan Milojević je osvojio prvu duplu krunu u trenerskoj karijeri

Crvena zvezda je u finalu Kupa Srbije u Loznici savladala Vojvodinu, osvojila četvrtu uzastopnu duplu krunu, a Vladan Milojević prvu u svojoj karijeri. Bio je taj trofej kupa nešto što je falilo treneru iz Aranđelovca u prvom mandatu na stadionu "Rajko Mitić", ali mu navijači Zvezde nikada to nisu zamerali.

Kako i mogu kada je toliko toga postigao na klupi kluba iz Ljutice Bogdana. Iako je retko ko tada verovao, kasnije će se ispostaviti da je Milojević bio svetlo na kraju tunela kada je stigao iz Panionisa u junu 2017. godine. Legende i priče o Krasnodaru, Salzburgu, Jang Bojsu, Kopenhagenu, Kelnu, Liverpulu i brojnim drugim podvizima i trofejima su već ispričane, ali sve su to bili uspesi iz prvog mandata. 

Kada sagledamo period od Milojevićevog povratka u redove srpskog šampiona, možda za sada nije bilo nekog novog Krasnodara ili Kopenhagena, ali je učinjen neverovatan posao u odnosu na prvi deo sezone.

Samopouzdanje ekipe je bilo poljuljano, ciljevi u evropskim takmičenjima nisu ispunjeni, a na sve to je usledio i poraz od večitog rivala na kraju jesenjeg dela prvenstva. Rastanak sa Barakom Baharom je bio neizbežan, a na njegovo mesto je stigao čovek koji je i sam rekao kako će se uvek odazvati Zvezdi, kad god joj je potreban.

Milojević je u drugom mandatu vodio crveno-bele na 20 mečeva. Ostvario je 18 trijumfa i dva remija, što znači da i dalje čeka na svoj prvi poraz od kako je seo na klupu u decembru prošle godine. Iako rezultati jesu glavni cilj svakog kluba, nisu trofeji jedini uspeh srpskog stručnjaka.

Šerif Endiaj je bio neprepoznatljiv od kako je došao u Beograd. Neki bi rekli da su upravo njegove promašene šanse koštale Crvenu zvezdu evropskog proleća. Ipak, rad sa Vladanom Milojevićem je urodio plodom i senegalski napadač je postao izuzetno bitan šraf u njegovom sistemu. Jednako bitan kao Piter Olajinka.

Bivši igrač Slavije iz Praga je odlično započeo svoju epizodu u crveno belom dresu prethodnog leta. Međutim, kako je sezona odmicala pružao je sve lošija izdanja, dok je  u jednom trenutku čak i izgubio mesto u startnih 11. Pod Milojevićevom palicom je vraćen na teren. Brojke možda to ne govore, ali i Nigerijac je bio podjednako važan kao Endiaj. Olajinka je bez primedbi menjao pozicije u napadu, iako je svima jasno da mu najviše leži leva strana. Nigerijski reprezentativac je ćutao i radio, a svaki rad biva na kraju nagrađen. U ovom konkretnom slučaju duplom krunom i ogromnim poverenjem trenera u njega.

Crveno-beli nakon subote i proslave titule idu na zasluženi odmor. Na leto ih očekuju ispiti koje jeVladan Milojević položio sa najvišim ocenama - evropske kvalifikacije. Šampion Srbije će igrati plej-of za plasman u Ligu šampiona, a već sada ima zagarantovanu grupnu fazu Lige Evrope. 

Milojević je već dva puta uvodio Crvenu zvezdu u Ligu šampiona (oba puta iz prvog kola kvalifikacija), te se navijači sigurno nadaju da će se dogoditi neki novi Kopenhagen, Salzburg ili Jang Bojs.