Vesti iz fudbala

VAR bez upliva ljudskog faktora: FIFA najavila "ukidanje" sudija u sobama za nadgledanje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.05.2024 13:30
Đani Infantino, predsednik FIFA, najavio promene u primeni VAR-a Tanjug/AP Photo/Jorge Saenz
Đani Infantino, predsednik FIFA, najavio promene u primeni VAR-a

Od uvođenja video tehnologije na fudbalskim mečevima traju polemike koliko je inolviranje VAR-a oduzelo igri na lepoti, brzini i neizvesnosti, ali svetski fudbalski čelnici ne odustaju od nje. Šta više, pre će da "ukinu" sudije u VAR sobama nego što će tu vrstu nadgledanja (ne)dela delilaca pravde sa terena poslati na smetlište.

 

 

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije, Đani Infantino, nagovestio je s govornice redovnog 74. kongresa FIFA, u Bankoku, da će razvoj pomenute tehnologije ići na uštrb sudija iz dosadašnjih VAR soba. 

"Razvićemo i poboljšati VAR. Tu tehnologiju koristi 65 nacionalnih saveza, ali sad ćemo ga unaprediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju sa manje kamera i bez sudija koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj sastav se već testira", rekao je poznati Švajcarac. 

Prema pomenutim idejama i planovima, treneri svake ekipe imaće pravo dvaputa po utakmici da zatraže VAR proveru. Ako se nakon izvršene provere promeni prvobitna odluka sudije, ekipa koja je zatražila proveru i dalje će imati pravo na dve provere. I obrnuto, a sve u svetlu neretkih grešaka VAR arbitara u proceni spornih situacija.  

 

 

Obelodanjene su i promene i u međunarodnim takmičenjima. Tako se 2026. pokreće Svetsko klupsko prvenstvo za žene, a biće uvedeno i Svetsko U-17 prvenstvo, sa turnirima na svakih 12 meseci. SP U-20 će biti svake dve godine, a u planu je i Svetsko prvenstvo do 15 godina. Vest je i da je Brazil domaćin Svetskog ženskog fudbalskog  prvenstva 2027. godine