Vesti iz fudbala

UEFA održala sastanak sa selektorima Kuman i Sautgejt podržali Stojkovića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.04.2024 08:11
Dragan Stojković, selektor Srbije MN Press
Dragan Stojković, selektor Srbije

UEFA je juče održala sastanak u Dizeldorfu sa selektorima svih reprezentacija koje učestvuju na narednom Evropskom prvenstvu, a tema broj jedan bila je da li će na kontinentalnom takmičenju u Nemačkoj na raspolaganju imati po 23 ili 26 igrača. 

Za prethodno Evropsko prvenstvo je broj dozvoljenih igrača bio povećan sa 23 na 26 igrača, ali to pravilo je usvojeno zbog korona virusa, i nestabilne zdravstvene situacije. Isto proširenje primenjeno je i za Svetsko prvenstvo u Kataru. Za predstojeće Evropsko Prvenstvo broj igrača koje će selektori imati na raspolaganju vraćen je na prvobitni, ali će zvanična odluka biti doneta za nekoliko dana.

"UEFA je primila k znanju različita mišljenja i gledišta. Konačna odluka biće doneta u narednim nedeljama. Pozitivna diskusija je donela različite tačke gledišta među selektorima, pri čemu su neki izrazili želju da bude proširen igrački kadar, dok su drugi istakli da preferiraju ograničenje na 23 igrača, ukazujući na poteškoće u treningu sa dodatnim igračima, upravljanje grupom i povećana finansijska opterećenja".

 

Dragan Stojković, selektor Srbije još ranije je podneo zahtev Evropskoj kući fudbala da svaki selektor ima na raspolaganju 25 igrača, baš kao što je to bio slučaj na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Ono što je važno, jeste da Stojković ima podršku velikog broja kolega,  Ronald Kuman i Geret Sautgejt, su za predlog selektora Srbije dok su Nemci i Francuzi protiv, odnosno za to da borj igrača ostane kao i ranije 23.

Tema koja se našla pred selektorima sada će biti razmatrana od strane UEFA komiteta za takmičenja reprezentacija, a potom će se naći pred Izvršnim komitetom.

Rok za slanje konačnog spiska, bilo da on bude od 23 ili 26 igrača, određen je za 7. jun,odnosno sedam dana pre početka Evropskog prvenstva.

Azija i Afrika su već proširile listu na 26 i 27 igrača na kontinentalnom turniru.