Vesti iz fudbala

Boda Ninković o uspomenama i seriji "večiti derbi": Sa zastavom Partizana na sever

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

03.04.2024 11:03
Detalji sa snimanja serije Privatna arhiva/Dragiša Kovačević
Detalji sa snimanja serije

Sa himnom na usnama „dok Partizan bitke bije“ zastavnik prve klase, Miloje Mile Rakić (Slobodan Boda Ninković) u kafani Autokomanda sa kumom Rašom sa setom evocira uspomene na neka lepa prošla vremena kada je „večiti derbi“ bio praznik fudbala u Srbija, a na utakmice se odlazilo sa prijateljima iz „suprotnog“ tabora.

„Sama poruka serijala „Derbi u kafani Autokomanda“ je vrlo bitna. U današnje vreme, kada se delimo po ne znam kojim osnovama, a najviše po tome ko je partizanova i zvezdaš, želimo da pošaljemo poruku da to rivalstvo ne znači i neprijateljstvo, već naprotiv, jedno lepo drugarstvo. U ovoj seriji mi se kao kumovi „peckamo“, ali na kraju smo prijatelji koji sede u istoj kafani i to kod jednog pravog simpatizera OFK Beograda i onda lepo raspravljamo o svemu. U današnje vreme sve se brzo smenjuje, pa je dobro da se ljudi podsete nekih prošlih vremena. Taj derbi nije počeo pre deset godina, već ima tradiciju. Setiti se tih igrača i znati da su oni tada bili pravi prijatelji, osim u tih 90 minuta na terenu je zaista dobra poruka“, rekao je Slobodan Boda Ninković.

U serijalu gostuju i neka od poznatih imena srpskog fudbala, između ostalih Dule Savić, Dragan Džajić, Nenad Bjeković

Ima jedna anegdota, kada nam je gostovao Dule Savić. Kum Raša je došao sa njim u kafanu i rekao Duletu da sam partizanovac. Tu je on napravio štos, okrenuo se i rekao: „saučešće“. Obojica smo u zavisnosti od gostiju pokazivali istu dozu poštovanja i zahvalnosti bez obzira za koji klub su igrali“.

Serijal budi nostalgiju na neka lepa vremena, prisetio se Ninković na detinjstvo i odlazak na severnu tribinu sa zastavom Partizana.

Moj prvi derbi je bio sa pokojnim tečom. Dve nedelje pre toga terao sam mamu da mi sašije zastavu Partizana, ali kako je teča bio zvezdaš kupio je kartu za sever. Tako sam sa Partizanovom zastavom ušao na tribinu. Mislim da sam imao oko 12 godina. Video sam da me gledaju čudno okolo, međutim ništa nije bilo do poluvremena. Tada je jedan „protrčao“ pored mene i uzeo zastavu. Teča je probao da je vrati, nije uspeo, ali nema veze. Na tome se završilo. Taj derbi se završio remijem. Sećam se Katić je dao gol za Partizan, ne mogu da se setim ko je bio strelac za Zvezdu. Onda sam na sledeći derbi otišao sa majkom. Tada smo bili na jugu. Sećam se Džaja je dao gol. Sa 35 metara je lobovao „onoliko“ Furtulu. Eto tu baš nisam imao sreće, ipak, bio sa i na derbijima gde smo mi pobeđivali. Volim sport i gledam sve“.

Serijal bi uskoro mogao da zaživi i na „daskama“, a tu do izražaja dolazi interakcija sa publikom.

Posle ove serije mislim da predstava uopšte nije loša ideja. Jesmo pričali na tu temu, ali ništa konkretno, videćemo na jesen“, uz osmeh je zaključio Boda Ninković.