Vesti iz fudbala

Mbape prestigao Zidana, izjednačio se sa Anrijem i sad juri Grizmana: Kapiten "trikolora" drugi najbolji asistent Francuske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.03.2024 09:25
Kilijan Mbape proslavlja pogodak u dresu selekcije Francuske Tanjug/AP Photo/Christophe Ena
Kilijan Mbape proslavlja pogodak u dresu selekcije Francuske

Najbolji fudbaler Francuske, Kilijan Mbape nije uspeo da se upiše u listu strelaca u pobedi "trikolora" nad Čileom (3:2), ali će utakmica odigrana na "Veledromu" ostati masnim slovima upisana u njegovoj  karijeri.

Naime, fudbaler PSŽ-a učestvovao je kod drugog gola domaćeg sastava kada je asistirao do Fofane u 19. minutu i tako uspeo da prestigne legendarnog Zinedina Zidana na večnoj listi najboljih asistenata u istoriji ove selekcije.

Njemu je to bila 27 asistencija u nacionalnom dresu, dok Zizu ima 26, a sada je izbio na drugu poziciju koju deli sa još jednom legendom francuskog fudbala - Tijerijem Anrijem.

 

 

Na prvoj poziciji po ovoj statističkoj kategoriji u selekciji nekadašnjih svetskih prvaka i aktuelnih vicešampiona planete, nalazi se Antoan Grizman koji je 30 puta asistiraro saigračima za postizanje gola.

Međutim, napadač Atletiko Madrida ne samo da je osam godina stariji od prvotimca PSŽ-a, već je odigrao i 51 meč više nego Mbape. Grizman je tokom ovog okupljanja nacionalnog tima prekinuo niz od 84 uzastopne utakmice za reprezentaciju, dok ih je napadač "svetaca" ukupno odugrao svega 76 i nema sumnje da će, ukoliko ovako nastavi, vrlo brzo prestići svog saigrača.

Mbape je i u vrhu liste strelaca Francuske, gde zauzima treću poziciju sa 46 datih pogodaka, a ispred njega su samo Tjeri Anri sa 51 i Olivije Žiru koji je 56 puta bio strelac za reprezentaciju.